Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Začíná čínský rok psa. Asie bujaře slaví a hlásí: Čekají nás lepší časy

Autor: Mii, ČTK - 
16. února 2018
15:48

Mohutné oslavy probíhají v Číně, na Tchajwanu, ve Vietnamu a dalších zemích jihovýchodní Asie. Tamní obyvatelé vítají nový lunární rok, který začal o půlnoci ze čtvrtka na pátek. Letos je ve znamení psa, který střídá loňského kohouta. Astrologové předpovídají, že nadcházející rok bude hodně jiný v tom dobrém slova smyslu. Pro Asiaty je událost nejvýznamnějším svátkem roku srovnatelným s křesťanskými Vánocemi.

Velké průvody, divadla, speciální jídlo a radost. Takové jsou každoroční oslavy nového čínského lunárního roku, který letos začíná v pátek 16. 2. Lidé si berou dovolenou, zanechávají všech starostí a těší se, co nový rok přinese.

Čína i ostatní země, kde se příchod nového lunárního roku slaví, používají gregoriánský kalendář, tradiční lunární kalendář ale zůstává jako symbolická oslava příchodu jara.

První den nového roku lidé obvykle navštěvují mužovu stranu rodiny a přátele. I přes nabitý harmonogram se doporučuje nespěchat, protože to by se mohlo odrazit v průběhu následujícího roku. Životy těch, které v první den ovládne chvat, by i po zbytek roku mohly určovat spíše vnější síly než jejich vlastní vůle. Doporučuje se také vyvarovat se zabíjení zvířat, což by mohlo přinést smůlu.

Sezdané páry obdarovávají děti, svobodné a seniory penězi v červených obálkách a všichni si navzájem přejí dlouhý a šťastný život. Někteří lidé podobně obdarovávají portýry, číšníky, řidiče a další zaměstnance sektoru služeb. Červená je totiž barvou štěstí a života a příjemci má zajistit požehnaný rok.

Nový rok letos usmířil Čínu a Tchaj-wan

Letošní oslavy nového roku také přinesly jeden unikát. Prezidentka Tchaj-wanu, který má s Pekingem napjaté vztahy, popřála šťastný nový rok „přátelům v Číně“. Čínská státní média, která prezidentku Tchaj-wanu obvykle označují za nebezpečnou separatistku, jí tentokrát zcela překvapivě odpověděla ve stejném tónu.

„Chtěla bych využít této příležitosti a popřát šťastný nový rok přátelům na druhé straně (Tchajwanské úžiny) a čínským komunitám po celém světě,“ uvedla ve videovzkazu jinak protičínsky orientovaná prezidentka Cchaj Jing-wen.

„Chce-li Cchaj Jing-wen svátky jara opravdu využít k projevu dobré vůle, samozřejmě to vítáme,“ napsal na svém webu čínský státní deník Global Times, který jindy tchajwanskou prezidentku nazývá „provinční guvernérkou“. Peking považuje Tchaj-wan za jednu z čínských provincií a hrozí mu vojenským zásahem, pokud vyhlásí samostatnost.

Ještě hodnější pes

Podle čínské astroložky Laury Lu bude nadcházející rok velmi jiný od toho předchozího. Jiný ale v pozitivním slova smyslu. Pes je totiž podle čínského kalendáře dobrým druhem, který je loajální, čestný, inteligentní a má vyvinutý smysl pro dobro. To je rozdíl od kohouta, jenž panoval loni a který má tendenci být náročný a puntičkářský.

„Psi jsou známí jako vášniví věřící. Dělají všechno pro to, aby ostatní lidi podpořili,“ vysvětluje Lu pro server Refinery29. To jinými slovy znamená, že během roku psa budou lidé bojovat za to, čemu věří, což se může manifestovat třeba i v politice. Lu si také myslí, že dojde k hodně dobrým skutkům. Může za to letošní element země.

„Element země dělá z letošního psa ještě hodnějšího psa, než by byl s jinými elementy,“ říká Lu. Tento efekt může způsobit, že výbušní lidé letos „vychladnou“ a budou činy více promýšlet.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi