Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čuba připraví Velebu o peníze i auto, do „jeho“ klubu senátorů nikdo nechce

Autor: Zuzana Štíchová - 
17. února 2018
06:57

552 dní – to bude konečné číslo absence Františka Čuby v Senátu, pokud ke konci února skutečně rezignuje. Notářsky ověřená rezignace musí doputovat k předsedovi Senátu Milanu Štěchovi, a to se ještě nestalo. Konec nejstaršího senátora přitom bude znamenat i zánik Klubu nezávislých senátorů, který vede Čubův stranický šéf Jan Veleba (SPO). Všichni senátoři, kteří v žádném z klubů nefigurují, totiž na dotaz Blesk Zpráv vyloučili svou účast v něm. Včetně Čubova kamaráda Iva Valenty, který Čubův plán odejít senátorům oznámil. Veleba a spol. tak přijdou o 65 tisíc korun měsíčně, klubovou kancelář a jeho předseda i o služební auto.

Ještě nedávno Ivo Valenta prohlašoval, že se Čuba v březnu v Senátu objeví. Nakonec ale namísto šéfa Čubovy strany SPO Jana Veleby, od kterého by se to očekávalo, právě miliardář oznámil už v polovině února Čubův konec.

Změnilo se možná to, že pan Čuba si sednul v rodinném kruhu a pobavili se o tom. Řešení, že by v březnu přišel a byl připraven dát rezignaci osobně, se změnilo, pověřil mě, aby to bylo už teď. Rozhodnutí už uzrálo, tak to nechtěl dál prodlužovat. Tlaky kolem dokola nebyly moc příjemné na jeho známé, příbuzné a lidi, které má rád,“ řekl Valenta Blesk Zprávám, které na Čubovu dlouhodobou nepřítomnost jako první upozornily.

Oficiální důvod zatím není znám. Podle majitele Synotu to ale nejsou zdravotní komplikace. Přestože Čuba na podzim 2016 podstoupil náročnou několikahodinovou operaci trávicího traktu. „Je to všechno dohromady, zdravotně už na tom byl podstatně lépe a potkávali jsme se i u nás na hotelu v Karlovicích. S tím nemá problém. Samozřejmě už má ale roky a ta únava i cestování,  to je jedno s druhým. Byl to součin všech faktorů. Od notáře podepsaná rezignace poputuje písemnou formou panu Štěchovi,“ komentoval důvody Valenta.

Čuba bude dělat pro Valentu, bez platu

82letý senátor zůstane nadále už jen poradcem prezidenta Miloše Zemana, od kterého dostal v minulosti i „metál“. Autora slušovického zázraku ale chce jako konzultanta využít i Valenta a zároveň se tak „starat“ i o Čubovy voliče.

Nebude to spojené s žádným finančním ohodnocením, smlouvami, ničím takovým. Bude to konzultační práce,“ reagoval na otázku o Čubově budoucnosti. Sám Čuba totiž žádosti o rozhovor opakovaně odmítá.

Valenta ale přiznal, že slova o Čubově návratu v březnu už vyslovoval s tím, že tušil, že zlínský senátor přijede maximálně podat rezignaci. „Věděl jsem, že se k tomu chystá, akorát jsem myslel, že půjde na inauguraci prezidenta a poté na březnové schůzi to rozhodnutí oznámí. Proto jsem říkal, že se vrátí a bude na březnové schůzi,“ vysvětlil pozadí svého vyjádření. Na inauguraci hlavy státu se totiž slavnostně scházejí obě parlamentní komory – Sněmovna i Senát. O ceremoniál ale možná Čuba nepřijde, může ho pozvat sám Zeman.

„Neviděl jsem do hlavy panu docentovi, ale tím, že jsem se s ním potkával, tak jsem cítil, že ho to trápí. Tahle situace,“ doplnil Valenta. Spekulovalo se o tom, že Čubu „drží“ ve funkci Jan Veleba kvůli zachování klubu. Mluvili o tom i někteří senátoři.

Klub se rozpadne, nikdo do něj nechce

Klub nezávislých senátorů, který paradoxně mohl díky Čubovi vzniknout, i když on sám už v té době absentoval, tak s největší pravděpodobností zanikne. Blesk Zprávy oslovily všech sedm nezařazených senátorů, tedy těch, kteří nejsou členy žádného z klubů, zda mohou vyloučit svou účast v klubu vedeném Janem Velebou. Všichni vstup odmítli, a to i Valenta.

„Řekl jsem jasně, že ne. Kolegové z tohoto klubu mě oslovili, ale řekl jsem jim, že ne,“ prozradil Valenta. Účast vyloučili skrze své asistenty také Václav Láska, Alena Dernerová a Petr Orel.

Stejně reagovali osobně také Libor Michálek, Eliška Wagnerová nebo Ladislav Kos. „Mohu to naprosto, ale naprosto vyloučit,“ napsal senátor za Prahu 11 v SMS zprávě.

Že by do Velebova klubu vstoupil někdo ze zákonodárců, kteří už v klubech jsou, je krajně nepravděpodobné. Pokud dorazí ověřená rezignace předsedovi Milanu Štěchovi do konce února, skočí klub 28. 2. 2018. Sečteno a podtrženo to bude znamenat Čubovu nepřítomnost 552 dní, tedy 79 týdnů.

Podle senátních předpisů plyne každému klubu příspěvek 31 850 Kč měsíčně a dále na každého člena klubu 6 615 Kč. To u „Velebovců“ znamenalo téměř 65 tisíc korun měsíčně na běžné výdaje, jako je třeba zaměstnání klubového tajemníka. Klub má k dispozici vybavenou kancelář a předseda klubu má nárok na používání služebního auta. S tím vším se budou muset zbylí členové Jan Veleba, Jaroslav Doubrava, Jiří Cieńciała a Václav Homolka rozloučit. Členů klubu musí být totiž minimálně pět.

renataren ( 17. února 2018 23:50 )

 Dejte už Čubovi pokoj!!! Tenhle člověk udělal pro tuto zem takové práce, že mu to tenhle stát dluží na sto let dopředu !!!!

sensadrak ( 17. února 2018 15:10 )

No tak Veleblb bude jezdit pěšky.

oldedek ( 17. února 2018 12:39 )

Čtyři slavní "potentoťáci" - soudruzi Čuba, Valenta, Veleba a hlavně jejich OTVOR Mýla Zemanů, do kterého neustále lezou - strašně tý naší republice pomohli, opravdu strašně

lambrika ( 17. února 2018 11:26 )

Voliči , příště až budete chtít někoho volit , tak to proberte s jeho rodinou . Veleba to snad ani nepřežije , přijít o tolik peněz , auto a jiné výhody. Toho musí snad trefit.

sekebo ( 17. února 2018 08:41 )

S tím ksichtem a s těmi názory by mohl Veleba ještě udělat díru do světa. Mohl by se nechat vyfotit do učebnic ZŠ, jak vypadal opravdový komunistický papaláš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa