Tapír Punťa se v Zoo Praha narodil 15. října 2015. Celým jménem se jmenuje Budak Puntja, přičemž první slovo v malajštině znamená „kluk“. Právě oblast Malajsie, Indinésie či Thajska je domovinou tapírů čabrakových.

„Když se Punťa narodil, vážil asi 5 kilogramů. Nebyly žádné potíže s ním ani s jeho matkou Indah, nebála se, že bychom mu něco udělali. Punťa byl celý hnědý a měl na sobě bílé skvrnky, ve třech měsících ale začal bělat. Během dalších tří měsíců bílá barva překryla původní skvrnitou,“ popsal chovatel Zoo Praha Otakar Melichar, podle kterého dnes Punťa váží odhadem 280 kilogramů a jeho matka přes 350 kilogramů.

Punťa si dává ke snídani menší kyblík zeleniny, odpoledne zbaští další. „Kolik toho opravdu sežere, jsme nezkoušeli, protože by nepřestal,“ nastínil chovatel, že tapíři čabrakoví jsou výjimečně žravá stvoření. Při návštěvě Blesk.cz se mladý tapír právě stravoval a skutečně mu mimořádně chutnalo.

Jako mládě vypadal Punťa úplně jinak, později získal zcela odlišné zbarvení.
Autor: Zoo Praha

Samec tapíra odcestuje nákladním vozem do Rotterdamu, odkud ho čeká letecká přeprava na Tchaj-wan. Mezi nejbližší příbuzné tapírů čabrakových patří koně, ve volné přírodě se živí rostlinnou potravou. Zdržují se poblíž vody a pohybují se spíš samotářsky, netvoří žádné skupiny. Když jim něco hrozí, do vody se schovají. Dožívají se více než 30 let.

Přirozené prostředí jim mizí před očima

„Tapíři čabrakoví ve volné přírodě žijí v Malajsii, Indonésii či Thajsku. Bohužel je jich už velmi málo, patří mezi ohrožené živočišné druhy. Je to způsobeno hlavně tím, že jejich přirozené prostředí se likviduje, zakládají se na něm plantáže palmy olejové. V podstatě už moc nemají kde žít,“ popsal smutné okolnosti volně žijících tapírů Otakar Melichar.

Pokud se nestanou žádné neočekávatelné události, opustí Punťa Zoo Praha v úterý 27. února. Návštěvníci tak mají posledních několik dní šanci se s ním rozloučit, než začne dělat radost lidem ve vzdáleném Tchaj-wanu.

Poslechněte si rozhovor s chovatelem Punti a prohlédněte si jeho fotografie:

Fotogalerie
10 fotografií