Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rusko pomohlo Trumpovi v boji o Bílý dům, ukázala analýza s řadou detailů

Autor: ivm - 
16. února 2018
13:05

Ruská dezinformační kampaň v průběhu amerických prezidentských voleb v roce 2016 se značně opírala o informace vydané americkými zpravodajskými, uvedla analýza zveřejněná ve čtvrtek. Podle sociologa přispělo k důvěryhodnosti falešných zpráv propojení zpravodajských příspěvků se sociálními sítěmi.

Analýzu sestavil tým z Kolumbijské univerzity vedený sociologem Jonathanem Albrightem. Ten se zaměřil na více než 36 tisíc manipulativních příspěvků z Twitteru zveřejněných ruskými profily. Analýza zjistila, že falešné zprávy, které se opíraly o seriózní zpravodajství, nebyly voliči považovány za dezinformační.

„Kreml nemusí vytvářet své falešné zprávy, ty už tam jsou. Stačí si jen některou z už zveřejněných vybrat a poupravit ji,“ řekl Albright. Obecně se počítalo s tím, že se ruští hackeři zaměří na vydávání „fake news“, uvedl dále.

Nejvíc příspěvků přišlo po kolapsu Clintonové

Rusové však svou strategii zveřejňování falešných zpráv vyšperkovali tím, že si přesně vymezili konkrétní témata, ke kterým pak chronologicky přidávali další novinky a zdůrazňovali tak vývoj jednotlivých problematik.

Snažili se také správně načasovat jednotlivé diskreditující příspěvky. Podle analýzy se nejvíc příspěvků objevilo po kolapsu Clintonové, kdy navštívila New York v rámci pietního shromáždění k uctění památky obětem z 11. září. Ruské účty začaly okamžitě komentovat její zdravotní stav. „Za žádnou cenu nesmí v čele naší země stát horší verze Obamy,“ uvedl další den ruský účet South Lone Star.

Rusové se snažili vyvolat politickou diskusi

Mezi tweety, které Albright zkoumal, byly nejčastěji odkazy na Breitbart News, následované The Washington Post a San Francisco Chronicle. Ruské účty díky nim chtěly mezi Američany vyvolat politickou diskusi.

Twitter se odmítl vyjádřit k Albrightově výzkumu, který si společnost ještě nestihla přečíst. Nicméně ruské dezinformační účty smazal Twitter již loňský rok.

Video  Hilary Clinton nezvládala nástup do letadla v Jemenu a upadla.  - /Youtube/
Video se připravuje ...

santikxauz ( 16. února 2018 14:53 )

Je jen velice dobře,že Clintonovka nevyhrála.

Zobrazit celou diskusi