Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

70 věcí, které (ne)víte o Hanzlíkovi: Sympaťák i neruda dnes slaví kulatiny

/
  • Jaromír Hanzlík slaví 70!
    16. února 2018 ● 10:15

    Do klubu sedmdesátníků po Janě Preissové vstupuje také Jaromír Hanzlík. Má za sebou velmi pestrý soukromý i herecký život. Přečtěte si o něm 70 věcí, které jste možná nevěděli.

  • 1.

    1–5

    - Narodil se v Českém Těšíně, ačkoliv jeho rodiče pocházeli z Prahy. Otec František Hanzlík (†80) byl totiž zrovna v angažmá v těšínském divadle jako mladokomik v operetě.

    Jaromír Hanzlík s otcem
    Autor: Martin Pekárek a reprofoto ČT

    - Díky tomu, že se narodil v Těšíně, mu radnice před lety darovala symbolický klíč od města.

    - Jako malý miloval tramvaje, u kterých se naskakovalo a vyskakovalo za jízdy.

    - Jeho idolem v dětství byl herec Gérard Philipe (†36). „Když jsem viděl Fanfána Tulipána, kde hrál s Ginou Lollobrigidou, což byla krásná ženská, chtěl jsem být Fanfán Tulipán,“ vzpomínal.

    - Hercovi rodiče se rozvedli, když mu byly čtyři roky. Poté vyrůstal spíše s tatínkem.

  • 2.

    6–10

    - Otec na začátku 50. let odešel z komunistické strany, kam ho zapsali bez jeho vědomí. Následně musel odejít z kladenské operety. Založil pak kabaret U Tomáše.

    - Maminka, která zemřela v roce 2002, pracovala jako asistentka režie v Čs. televizi. Díky ní se stal už jako malý hercem, jelikož ho často obsazovala do komparzu.

    - Z prvního manželství se zdravotní sestrou Jarkou má syna Davida. Ten se narodil v roce 1969, letos mu bude 49 let.

    - Jarku přebral Václavu Neckářovi (74). Když jednou odjel na dlouhé turné, svěřil ji právě Jaromírovi, aby mu ji »pohlídal«. Byla z toho svatba a dítě!

    - Se synem se na konci 90. let rozhádal kvůli jeho dluhům z podnikání. Chtěl po něm balík peněz za pronájem prostor, ve kterých David provozoval restauraci. Dům přitom herci patřil!

    Pátrání po rodinných kořenech sblížilo Jaromíra Hanzlíka se synem!
    Autor: herminapress.cz

  • 3.

    11–15

    - Synovi se za své chování v době, kdy měl finanční problémy, po deseti letech omluvil.

    - Otec mu zemřel na chalupě v brdských lesích, před očima své poslední přítelkyně Vlasty v roce 1995. U táboráku s ní plánoval svatbu, po chvíli zemřel.

    - Sestra Jaromírova dědečka Růžena (†79) byla herečkou a zamilovala se do tehdy slavného cyklisty Jindřicha Vodílka. Přebrala ho legendární pěvkyni Emě Destinnové (†51).

    - Dědeček z otcovy strany se jednou opil v pražských Nuslích, usnul na lavičce a zatkli ho strážníci!

    - Babičku z tatínkovy strany Jaromír nepoznal. Zemřela ve 24 letech na tuberkulózu. Hanzlíkovu otci byly dva roky.

    Herec Hanzlík u hrobu své babičky
    Autor: Martin Pekárek a reprofoto ČT

  • 4.

    16–20

    - V současnosti herec žije v Praze s přítelkyní Lenkou. Spekuluje se, že si ji nedávno vzal za ženu. To ale odmítá komentovat.

    Jaromír Hanzlík s partnerkou Lenkou: Ležérní elegance společenských večerů
    Autor: Herminapress.cz

    - Hanzlíkova partnerka má v Praze krámek s čaji a vonnými bylinami.

    - Když se po odchodu do Švýcarska seznámil se svou tehdejší partnerkou Danou Maurhoferovou, nevěděla, kdo je. Musel jí pustit své filmy, aby zjistila, s kým má tu čest.

    - Manželstvím s Danou Hanzlík vyženil dvě dcery! Svazek ale netrval dlouho a skončil rozvodem.

    - V roce 2001 koupil byt v centru Prahy v Opatovické ulici za 574 848 korun. Dnes má byty tři.

  • 5.

    21–25

    - Během svého života měl řadu partnerek. Mezi ty nejslavnější patří Jana Brejchová (78), kterou přebral kolegovi Vlastimilu Brodskému (†81).

    - Do Brejchové se zamiloval během natáčení muzikálu Noc na Karlštejně (1973). 

    - S Janou Brejchovou jezdil celá 80. léta až do revoluce po zájezdech. „Chtěl jsem, aby hrála divadlo, ale pak přišly politické změny,“ vzpomíná.

    - Po rozchodu Brejchové s Brodským vychovával jejich dceru Terezu Brodskou (49). Té bylo v té době 13 let a Hanzlíka nemohla vystát.

    - Brodská říkala Hanzlíkovi »macech«. Jednou jí prý dal podepsat papír, na kterém stálo: „Já, Tereza Brodská, slibuji, že ode dneška budu zhasínat v koupelně, i když ji opustím jen na tři minuty.“

    Hanzlík „macech“ s Terezou Brodskou
    Autor: Kundrát / Blesk

  • 6.

    26–30

    - Jaromír o Tereze vyprávěl historku: „Upadl jí u stolu namazaný krajíc chleba a ona čekala, až ho někdo zvedne!“ Tereza k tomu prohlásila: „Kecá!“

    Hanzlík „macech“ s Terezou Brodskou
    Autor: Kundrát / Blesk

    - Dlouhá léta se soudil o dům na Malé Straně. Podle smlouvy z roku 1961 totiž patřil Aleně Sobkové a Evě Baccariové. Ženy ale emigrovaly a nemovitost propadla státu. Hanzlík, jemuž v té době patřila šestnáctina domu, ho odkoupil a zrekonstruoval.

    Dům na Tržišti, o který se Hanzlík soudil a kde bydlel s Brejchovou.
    Autor: P. Novotný, D. Malík

    - Původní majitelky se sice do vlasti nevrátily, ale soudily se z Francie o patnáct šestnáctin, které jim podle jejich názoru patřily. Obvodní soud pro Prahu 1 ale v roce 1996 potvrdil, že jediným vlastníkem domu je Hanzlík.

    - Chalupu, přesněji řečeno rodinnou vilku, má herec v Nespekách u řeky Sázavy. 

    Jaromír Hanzlík vlastní také vilku u řeky Sázavy.
    Autor: P. Novotný, D. Malík

    - Mezi jeho velké přátele patří psychiatr Jan Cimický (69), se kterým se pravidelně setkává.

    Jaromír Hanzlík s Janem Cimickým
    Autor: Markéta Srpová / Blesk

  • 7.

    31–35

    - V 90. letech jezdil za Cimickým na akupunkturu do léčebny v Bohnicích. Během jedné terapie přišla do ordinace exkurze, před níž Hanzlík sehrál psychicky nemocného pacienta.

    - Vůbec první rozhovor ve své herecké kariéře dal týdeníku Student. Od té doby se dají rozhovory spočítat na prstech jedné ruky.

    - Od roku 1997 moderoval v České televizi pořad Úsměvy, který převzal po Zdeňku Svěrákovi (81). Celkem natočil přes 500 dílů. 

    Jaromír Hanzlík se Zdeňkem Svěrákem
    Autor: Kundrát / Blesk

    - Během práce na Úsměvech zažil nevídanou věc – hosté se mu hlásili sami a neměl o ně nikdy nouzi!

    - Ve filmu Slasti Otce vlasti (1969) se poprvé setkal s Danielou Kolářovou (71). V následujících letech pak tvořili oblíbený herecký pár, např. ve filmu Léto s kovbojem nebo muzikálu Noc na Karlštejně.

  • 8.

    36–40

    - Mnoho kolegů si myslelo, že Hanzlík a Kolářová spolu měli poměr. To ale oba vyvracejí!

    - Když v roce 1974 natáčel dnes už kultovní film Jak utopit doktora Mráčka, zemřel mu v náručí kolega Jan Libíček (†43), který byl vážně nemocný.

    - Během natáčení Jak utopit doktora Mráčka se Hanzlíkovi udělalo zle na patologii. „Byl jsem prvně v životě v márnici. Já jsem hodně citlivý na pachy a tohle bylo hodně silné. Brr, ten nasládlý pach!“

    Jak utopit doktora Mráčka
    Autor: Blesk

    - Nebál se nikdy otevřeně říkat, že plat z divadla herce neuživí! „To je tak na činži. Tak to bylo dřív a dnes to není určitě lepší,“ znějí jeho slova.

    - Vůbec poprvé stanul před kamerou ještě v živém vysílání z pražské Měšťanské besedy. „Jmenovalo se to snad Duchcovský viadukt, bylo to o nějaké dělnické stávce. Četníci měli zaútočit na dělníky a já jsem tam hrál dítě, které přibíhá a křičí: Četníci jdou, četníci jdou! To byla má první slova před kamerou,“ vzpomínal Hanzlík.

  • 9.

    41–45

    - První celovečerní roli dostal ve filmu Taková loď, psal se rok 1961 a bylo mu 13 let. Ztvárnil zlého pio
nýra. „A to mě hrozně potěšilo, protože mě v civilním životě do Pionýra nevzali, protože jsem zlobil,“ vzpomínal herec.

    - V roce 1966 složil úspěšně přijímací zkoušky na DAMU, ale místo do školy nastoupil přímo do Divadla na Vinohradech. Bylo mu 18 let. Brzy se uchytil jako představitel výrazných rolí a stejně se mu dařilo i ve filmu.

    - Do vinohradského divadla se dostal na doporučení Jiřiny Jiráskové (†81) a Jiřího Pleskota (†75). „Hráli mi ve filmu Bloudění rodiče a novému řediteli Františku Pavlíčkovi řekli, že znají takového docela šikovného kluka, ať se na něj podívá. To mi úplně změnilo život,“ vzpomíná Hanzlík.

    Jiřina Jirásková a Jaromír Hanzlík
    Autor: Martin Hykl / Blesk

    - Tím, že nešel na DAMU, měl ve smlouvě s vinohradským divadlem, že mu školu nahradí kolegové. „V první smlouvě mám napsané, že se o moje vzdělání budou starat pánové Pleskot, Racek a Kopecký. Moje univerzity tak probíhaly velmi pikantním způsobem,“ řekl Jaromír.

    - Po revoluci prodělal pracovní vyhoření a na konci divadelní sezony v roce 1992 se rozhodl z divadla odejít. „Napsal jsem na nějaký papír, že dávám výpověď. A Jiřinka Jirásková, jak byla taková zhrzená, to podepsala. Odešel jsem v domnění, že je to na jednu sezonu. Byl to rok, byly to dva roky a dnes je to moc let,“ vzpomíná.

  • 10.

    46–50

    - Po odchodu z vinohradského divadla odešel do švýcarského Bernu, kde pak 15 let žil a také podnikal. 

    - Kritikům, kteří se obouvali do jeho odchodu do zahraničí, vždy vzkazoval: „Walda Matuška říkal, že je Čech, který má chalupu na Floridě. A já jsem měl také takový druhý domov.“

    Waldemar Matuška
    Autor: Marek Pátek, Michal Protivanský, archiv

    - Do divadla by se dnes už vrátit nechtěl! „Dnes se to dělá trochu lehčí rukou. Druhá věc je, že bych si asi nerozuměl s režiséry. Mým guru byl režisér Jaroslav Dudek, a ten když odešel, odešla s ním má půlka,“ vysvětlil.

    - Po pauze z 90. let se poprvé před kamerou objevil v roce 2002 ve filmu Svědek. V něm si zahrál bezdomovce a sklidil pozitivní ohlasy kritiky.

    - Naposledy se objevil v roli černokněžníka v televizním filmu Pravý rytíř v roce 2016.

  • 11.

    51–55

    - Nerad se na sebe dívá ve starších filmech! „Je to minulost,“ říkal o nich. 

    - Doma má velkou sbírku videokazet se svými filmy.

    - Je velkým kritikem televize Nova. „Vadí mi, nebo spíš mě šokuje, že hlavně na vesnicích lidi ráno vstanou a pustí si Novu. Ne televizi. Ale rovnou Novu. A čekají, že je bude celý den bavit,“ prohlásil.

    S Kateřinou Brožovou natáčeli Pojišťovnu štěstí.
    Autor: Martin Hykl / Blesk

    - Ač prý nesnese komerční televize, zahrál si před lety v tehdy populárním seriálu Pojišťovna štěstí, v němž ztvárnil právníka Krásu, který se zamiloval do Kateřiny Brožové (50).

    - Producenti Pojišťovny štěstí nechali Hanzlíkovu postavu zemřít proto, že měl herec čím dál větší finanční nároky. Údajně požadoval až 50 tisíc za natáčecí den.

  • 12.

    56–60

    - V roce 2013 odmítal točit pokračování seriálu Sanitka. Nakonec ho režisér Filip Renč (52) přesvědčil, aby opět ztvárnil doktora Janderu.

    Hanzlík v pokračování Sanitky
    Autor: pro Blesk - Jan Tůma, Roman Souček, Pavel Machan a ČT

    - Když se vrátil ze Švýcarska do Prahy, nebál se kritizovat lidi na ulici. Vadilo mu, že je v metropoli nepořádek, a tak okřikoval třeba kuřáky, kteří házeli nedopalky na zem!

    - Původně měl hrát fešáckého doktora v seriálu Návštěvníci. Jelikož ale v té době žil s Brejchovou a režisér se obával třenic s Brodským, nakonec ho ztvárnil Jiří Datel Novotný (73).

    - Svým krajanům vyčítá, že jsou politickým národem a neustále řeší prezidenta, premiéry a další státní úředníky!

    - Odmítá říct, co ho v posledních letech, kromě důchodu, živí. „Nic vám do toho není,“ odpovídá většinou novinářům.

  • 13.

    61–65

    - Velmi často kritizuje porevoluční vývoj. „Svoboda s sebou přinesla příležitost i pro ty, kteří nemají co říci a místo zápalu a vášně se vyznačují agresí,“ řekl.

    - Na kolegu Josefa Vinkláře (†76) prozradil, že mu často kvůli rolím padouchů nechtěli prodávat cigarety.

    Josef Vinklář
    Autor: Petr Soukup

    - Velmi stál o roli v seriálu Třicet případů majora Zemana, dokonce si o ni řekl v divadelním klubu režisérovi Jiřímu Sequensovi (†85). Ten ho ale odmítl!

    - Odsuzuje moderní technologie a sociální sítě, mobilní telefon ale používá.

    - Kritizuje současnou mládež, hlavně za to, jak se obléká.

  • 14.

    66–70

    - Nikdy se nepovažoval za idol a nerozuměl prý tomu, proč po něm ženy tolik šílely.

    - Tvrdí, že ho štve neustálá přetvářka, které se dopouští. „Pořád dělám, že jsem takový ten sympatický, i když to moje pravé já je úplně někde jinde,“ prohlásil v narozeninovém rozhovoru pro ČTK.

    - Aleš Cibulka (40) ho k jeho životnímu jubileu uvedl do »síně Slámy«, která je připomínkou zakladatele rozhlasové talkshow Tobogan, moderátora Tomáše Slámy (†64).

    Bývalý moderátor Aleš Cibulka
    Autor: Foto pro Blesk – TV Barrandov

    - Herec neumí vařit! Rád snídá jogurty se lžičkou chia semínek. Do zdravého životního stylu patří i to, že přestal kouřit. Nekuřákem už je 23 let.

    - Nerad jezdí autem, proto po Praze většinou chodí pěšky.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 15

plebejec: Socialistický kýč s kapitalistickým obsazením? Vžďyť Hajzlík i tá vyschlá Čuza jsou vzoroví sluníčkoví socializmfóbové!

(16. 02. 2018 15:34)

iFender: ....a jeste kolikrat chodi denne na velkou?Pokud mozno presne!

(16. 02. 2018 15:19)

tenerife: Naprosto s Vámi souhlasím,jak se říká do puntíku. Miluji film Léto s kovbojem,to si nikdy nenechám ujít.

(16. 02. 2018 12:47)

bursik: potrhly neuropatik

(16. 02. 2018 12:15)

mirdas11:  Je to arogantní povyšujicí h.vado, jako Donutil. Kladně o něm může psát, jen ten kdo ho nezná.

(16. 02. 2018 12:13)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy