Rodiny s malými dětmi na ubytovny nepatří. S takovou vizí začala v loňském roce radnice Prahy 7 spolupracovat se sociologickým ústavem a neziskovými organizacemi. Cílem této spolupráce je zajištění náhradního bydlení právě pro mladé rodiny s potomky.

Podobným způsobem se už podařilo zajistit bydlení několika rodinám, mezi které patřily také matky samoživitelky s dětmi. Části z nich se podařilo zajistit náhradní byt, další nalezly útočiště v azylovém domě.

„Prostředí ubytoven je pro děti velmi nevhodné a rodiny zde navíc často platí přemrštěné nájemné. Případy, které jsme objevili, se nám již podařilo vyřešit. Dále chceme prohlubovat systém intenzivní sociální práce, aby další děti v ubytovnách neskončily, a pokud se tak stane, aby zde strávily co nejkratší dobu,“ uvedl ke snaze radní Prahy 7 Jakob Hurrle (PRAHA 7 SOBĚ).

Po rodinách s dětmi začne městská část stejným způsobem řešit podobnou situaci u seniorů nebo nemocných. Od listopadu minulého roku navíc obyvatelům Prahy 7 pomáhá kontaktní místo pro bydlení, které pracuje s nabídkou obecních sociálních bytů a zároveň komunikuje s neziskovým sektorem. Naleznete ho přímo v budově radnice.

Ubytovny bývají často dějištěm násilných trestných činů. Poslechněte si, jak se loni v létě vyjadřovali obyvatelé ubytovny v Radotíně ke skutečnosti, že se tam střílelo: