Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svědci masakru: Dcera mi volala o pomoc ze skříně, líčí otec! „Bože můj,“ ozývalo se všude

Autor: ČTK, pom - 
15. února 2018
07:13

Výstřely, hysterický křik a totální chaos. Tak popisují svědkové krvavý floridský masakr, při němž šílený střelec zabil 17 lidí a další desítky zranil. Situaci zkomplikoval zvuk požárního alarmu, který všechny studenty vyhnal ze tříd - mysleli si totiž, že začalo cvičení. Učitelé je pak museli zahnat zpět. Některým se podařilo ve třídách zabarikádovat, další se schovali ve skříních a pod stoly. Při masakru zemřel také oblíbený fotbalový trenér, který studenty kryl vlastním tělem.

Hysterie, strach a obrovské zoufalství. To prožíval každý z 3300 studentů, kteří v době masakru byli na střední škole v Parklandu. Poklidné vyučování se pro ně změnilo v noční můru a lítý boj o život, když do nich jeden z jejich bývalých spolužáků začal bezhlavě pálit.

Jedna z učitelek, Melissa Falkowská, se skrývala ve vestavěném šatníku s 19 studenty 40 minut, než je policisté vysvobodili. „Je velmi frustrující, že jsme udělali všechno, co jsme udělat měli, škola nás na tuto situaci připravila, a přesto je tolik obětí,“ řekla Falkowská.

Server CBS News zveřejnil krátké video z mobilního telefonu, na němž je vidět několik studentů ve třídě, jsou slyšet výstřely, hysterický křik a něčí výkřik „Bože můj“. Některé děti slyšely výstřely skrz okna i výkřiky zasažených.

Cameron Kasky na Facebook napsal, že se s dvaceti dětmi a třemi dospělými zamknuli ve třídě. „Nemůžu uvěřit, že se to stalo nám,“ dodal zdrceně. 

Video  Zhrzený student vraždil bývalé spolužáky. 17 obětí při střelbě na Floridě  - Reuters, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Jeden z rodičů Caesar Figueroa reportérům CBS sdělil, že jeho dcera mu volala, když se skrývala ve skříni. Hned jí řekl, aby nemluvila, protože nechtěl, aby střelec zaslechl její hlas. „Je to nejhorší noční můra, nevědět o dceři 20 minut, bylo to nejdelších 20 minut mého života,“ řekl.

Některým studentům se podařilo utéct, Masiel Balujaová zaslechla výstřely, když odcházela ze třídy. Začala utíkat s taškou na zádech „pro případ, že by byla do zad zasažena“.

Trenér hrdina

Tragédie také zrodila hrdinu, jenž díky gestu obrovské odvahy zachránil životy mnoha svých studentů. Když šílený masakr propukl, vrhl se oblíbený fotbalový trenér Aaron Feis před své studenty, aby místo nich kulky zachytil vlastním tělem. Utrpěl vážná zranění a po několika hodinách jim podlehl.

 

w.mojko ( 15. února 2018 10:53 )

to sú dosledky modernej výchovy- systém- nech si deti robia, čo oni sami chcú...onedlho, vďaka zabijáckym hrám, ochrane násilnických imigrantov (netvrdím, že sú úplne všetci násilníci,ale EU chráni všetkých oveľa viac, ako svojich občanov) a voľnej výchove, budú takéto incidenty normálne aj v našich končinách

sores ( 15. února 2018 10:42 )

Bleskáč je samá černá kronika,běs a děs!

alfasamec ( 15. února 2018 08:58 )

Kdyby se to stalo v Rusku, byly by tu komentáře typu: "ich mnógo..."

prycsnima ( 15. února 2018 08:31 )

 Proč jsou všichni tak voškliví? Já myslel že vypadají všichni v USA jako všichni z tel.serialů .to mně irituje .

europa ( 15. února 2018 07:39 )

Zobrazit celou diskusi