Jednání s ministry mělo podle mluvčí protestu Karolíny Venclové dobrý průběh. „Premiér si mě poslechl, byl občas i překvapený, co říkáme, jak se to zamotalo a jestli se to dá rozmotat,“ uvedla Venclová. Jejich argumenty vyslyšel jak premiér Andrej Babiš, jenž po jednání vyzval Uber a Taxify k dodržování zákonů, tak i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), který ráno kritizoval protesty a uvedl, že jimi řidiči škodí jen sami sobě.

Po jedné hodině se stovky taxikářů sešly na Strahově, aby si vyslechly výsledek jednání. Venclová nešetřila optimismem a diskuzi na vládě označila za začátek vítězství. „Myslím, že jsme se někam posunuli, že by to nemělo úplně smysl. Myslím, že by to (jednání) mohl být důvod k tomu (s dalšími protesty) vyčkat,“ uvedla Venclová na otázku, zda budou taxikáři v protestech pokračovat. Už v průběhu jejího proslovu ale několik taxikářů hlasitě protestovalo proti postupu vlády v posledních letech. Mluvčí asociace je musela krotit, ovšem pak přišlo něco, co nikdo nečekal. 

Slovo si totiž vzal David Bednář, který vystupoval v posledních měsících jako mluvčí Sdružení českých taxikářů. Ten řekl, že mu slova premiéra v demisi a lháře rozhodně nestačí. Následující chvíle se dají popsat jako velký chaos. Taxikáři se do sebe pustili, Davida Bednáře přerušili vypnutím mikrofonu a Venclová mezitím v slzách odběhla z davu. 

Výhrůžky a okamžitý konec

Bednář mimo jiné zmínil, že protesty budou pokračovat už v pondělí. Poté se na něj nahrnulo několik dalších taxikářů a jen málo chybělo k tomu, aby došlo k tvrdé bitce. Padaly vulgarismy a situaci dokonce musela klidnit i policie. Ihned po konfliktu se od Bednáře distancovalo Sdružení českých taxikářů a vyloučilo jej ze svých řad, Venclová veškerá jeho slova dementovala. Pro Blesk.cz se poté vyjádřil i David Bednář, který se za svá slova omluvil s tím, že to bylo v afektu po měsících nervového vypětí. Zároveň dodal, že bude velice rád, pokud se zmýlí i v tom, že Babiš je lhářem, a dostojí slibu v omezení společností Uber a Taxify.

Taxikáři nyní zůstanou ve stávkové pohotovosti a vyčkají několik měsíců na výsledek jednání vlády a úpravu současné legislativy. 

Fotogalerie
45 fotografií