Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muž bral podporu, živil se přitom jako taxikář. „Agenti“ odhalili 1500 zneužívačů dávek

Autor: bud - 
15. února 2018
05:32

Zneužívání sociálních dávek se nemusí vyplatit. Své o tom ví třeba muž z Moravy, který si vydělával jako taxikář, přestože byl veden v evidenci jako nezaměstnaný, a dokonce pobíral dávky v hmotné nouzi. Jen v loňském roce odhalil úřad práce 1497 hříšníků, kterým dávky odebral. Stát díky tomu ušetřil miliony korun.

Pracovníci úřadu práce provedli v loňském roce více než 110 tisíc kontrol a šetření, v rámci kterých zkoumali, jestli lidé pobírající sociální dávky nepodvádějí. Narazili třeba na muže, který byl v evidenci úřadu jako nezaměstnaný od roku 2014 a pobíral i příspěvky v hmotné nouzi, protože tvrdil, že nemá žádné příjmy.

Úředničtí „agenti“ ale odhalili, že měl tento muž taxikářskou licenci, provozoval několik vozů taxislužby a i si taxikařením vydělával. Po provalení podvodu bude muset vrátit všechny peníze, které mu úřad v předchozích letech vyplatil.

Tajila přeplatky za energie

Podobně dopadla také žena, která úředníkům nepřiznávala vysoké přeplatky za roční vyúčtování energií a služeb. Dostávala tak příspěvek na bydlení. „Šetření prokázalo, že žena dokládá nepravdivé údaje, a úřad vyčíslil klientce přeplatek ve výši 25 137 korun. Vzhledem k tomu, že jde o trestný čin podvodu, celou věc řeší orgány činné v trestním řízení,“ uvedla pro Blesk Zprávy mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Celkem bylo za rok odhaleno 1497 hříšníků, kteří dávky pobírali neoprávněně, a byly jim odebrány. Zároveň úředníci nepřiznali nové dávky 559 lidem, kteří o ně žádali, ale neměli na ně nárok. Stát díky těmto odhalením ušetřil 33,4 milionu korun. Je to méně než v roce 2016, tehdy stát díky kontrolám odebral dávky za 49,5 milionu. V tomto roce ale proběhlo mnohem více kontrol.

Podvody může šetřit policie

Při odhalování zneužívání spolupracují úředníci i s policií. Aniž si to někteří lidé uvědomují, podvádění s dávkami je může dostat do problémů. „Jestliže se jedná o částky vyšší než 5000 korun a existuje podezření na spáchání trestného činu, předává celou věc orgánům činným v trestním řízení,“ uvedla Beránková.

Lidé se snaží pravidla obcházet různě a u různých dávek. Zatajují třeba vlastnictví domů či bytů i to, že žijí s více lidmi. Jiní si zase „načerno“ přivydělávají a pak si tajně kupují různé věci, na které by podle toho, co o své životní situaci říkají, neměli mít peníze. Často jejich nenahlášení partneři mají majetek nebo příjmy. „Zaměstnanci úřadu práce mohou ověřit, jestli se konkrétní žadatel nebo příjemce skutečně nachází v podmínkách, které ho opravňují k nároku na dávku, její výši,“ vysvětlila Zdeňka Cibulková z ředitelství úřadu práce.

Skutečného zneužívání je málo

Přestože úředníci odhalí ročně řádově stovky zneužívání, jde o zanedbatelné množství ve srovnání s množstvím vyplácených dávek. Například jen v rámci pomoci v hmotné nouzi loni vyplácel stát dávky ve výši přibližně 650 milionů korun měsíčně, a to jde o jednu z dávek.

Skutečnost, že hromadné zneužívání dávek je spíše mýtus, potvrzuje třeba ombudsmanka Anna Šabatová. „Vůbec není pravdou, že by docházelo k masovějšímu zneužívání dávek,“ řekla pro Blesk Zprávy. Podle ní jsou zákony na lidi v nouzi spíše tvrdé. „Zákony se stále komplikují, zhoršují a nedávají možnost posouzení skutečné situace,“ je přesvědčená Šabatová.

Obětí takového „honu“ na zneužívače se nedávno stali lidé s postižením, senioři nebo rodiče pečující o postižené děti, kteří jsou na dávky odkázáni. Část dávek v hmotné nouzi totiž od loňského prosince dostávají v papírových poukázkách, které je ale možné použít jen v některých obchodech. Díky tomu se dostávají do problémů, o kterých už Blesk Zprávy nedávno informovaly.

I takto Češi švindlovali s dávkami:

  • Muž pobírající příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení, si pořídil venkovní bazén. Prozradil ho vysoký nedoplatek za vodné a stočné, protože spotřeba vody mu rapidně stoupla.
  • Žena, která pobírala příspěvek na péči, zemřela. Jenže její manžel, který o ni pečoval, její smrt nenahlásil a příspěvek na péči pobíral dále. Pravda se ukázala až kontrolou v evidenci obyvatel, za škodu 400 tisíc korun byl muž dokonce podmínečně odsouzen.
  • Pár zase ve svých žádostech opakovaně uváděl, že nemá žádný příjem. Muž ovšem pravidelně vozil do sběrny železný šrot a díky tomu si vydělával desítky tisíc korun.

Peterjayo ( 22. února 2018 11:47 )

Aha uz viem ako to bolo. Urad prace zohladnuje, kolko plati zalohu za energie, to pocita ako vydavky. Podla toho nastavuje davku. Cize je jasne, ze preplatok treba nahlasovat, lebo urad prace pocita s tym, ze ho nedostane naspat. Ok, tak potom je to v poriadku. Pardon, nechal som sa uniest. Povinnostou pani bolo ten preplatok nahlasit samozrejme. Cize, v prave bol urad, nie ta pani, a zobral jej davku opravnene. moja blbost, ospravedlnujem sa.

Peterjayo ( 22. února 2018 11:44 )

Wau, tak toto ma dorazilo. To snad nieje ani mozne. Ako moze byt preplatok prijem, ked su to len moje vlastne peniaze, ktore mi vratia naspat? Cize, napriklad firma, ktora mi dodava energie, chce prilis vela (pre istotu), ja zacnem setrit, takze mi vratia MOJE VLASTNE PENIAZE (ktore mozu byt prave vyplatene z davok, ktore mi urad dal), a kvoli tomu mi urad zobere davky? Ze mi vracali MOJE VLASTNE PENIAZE? Ved to nedava logiku. To by som riesil na sude urcite. To je ciste zlo.

Roman Medek ( 15. února 2018 22:07 )

 Ale když budu řidič UBERU netaxikář tak múžu brát dávky , vydělat si a ještě my tu budou vemena vesnický tleskat jak jsem fééér

sores ( 15. února 2018 10:38 )

Taxikáři jsou ti, co nechtějí makat ale vozit si pr.d.e.l v teple a okrádat lidi!!! Jsou to stejný š.me.jdi jako ty co nabízí předražené zboží! Ať jdou makat rukama!!

flora ( 15. února 2018 10:37 )

To mě také zarazilo, ty přeplatky za energii. Samozřejmě nevíme jakou měla ve skutečnosti ta paní spotřebu. Ovšem jestli platila zálohy a k tomu šetřila jak o život, nemyla se, nesplachovala, prakticky neprala a nesvítila (také znám jednu takovou sousedku, která po setmění nerozsvítí), pak má přeplatky. Nechápu proč je musí hlásit. Znamená to tedy , dotaženo do absurdity, že kdo z dávek něco málo měsíčně ušetří, měl by to odevzdat zpět ?

Zobrazit celou diskusi