Náhradní mateřství po česku: Až za půl milionu!

Náhradní mateřství po česku: Až za půl milionu!
...
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
16. února  2018 
 06:00

Touha po dítěti dovede mnoho neplodných párů k adopci nebo pěstounské péči, ovšem existuje i jiné řešení, a tím je surogátní, neboli náhradní, mateřství. Má však několik ale. V České republice není legislativně upraveno, což znamená, že není dovoleno, ale ani výslovně zakázáno. Rodiče, kteří využijí služeb náhradní matky, musí také počítat s několika riziky. Tím největším je, že se matka nebude chtít dítěte vzdát. 

Náhradní mateřství je de facto institut, který je poslední nadějí pro bezdětné páry. Ale jak uvedla Kateřina Veselá, ředitelka brněnského centra Repromeda, tahle možnost je eticky, právně i sociálně velmi složitá a měla by být chápána jako metoda rezervní. 

Český právní řád totiž náhradní mateřství nijak neřeší, ale taky ani nijak neupravuje. „Jde tedy o oblast právem nezakázanou, ale také nijak neregulovanou,“ vysvětlila právnička Daniela Kovářová. Podle právníků není vůbec jednoduché náhradní mateřství nějak ošetřit, protože zákon jednoznačně říká, že matkou dítěte je žena, která dítě porodila. 

Jedinou zmínku o této problematice obsahuje občanský zákoník, který však pouze řeší, že je možné v případě náhradního mateřství osvojení dítěte mezi příbuznými. Zakázané je však jasné kupčení s náhradním mateřstvím.

Finanční motivace

Biologičtí rodiče mohou náhradní matce platit jen náklady, které vzniknou v souvislosti s těhotenstvím a porodem. Jsou to třeba náhrada za ušlou mzdu, cestovné, těhotenské oblečení, výdaje za zdravou stravu a nadstandardní zdravotnickou péči, která není hrazená ze zdravotního pojištění.

Náhradní matka si tak může přijít na několik stovek tisíc. Finanční kompenzace se údajně pohybují mezi 250 až 500 tisíci korunami a stávají se velmi častou motivací. Jen v ojedinělých případech jde o ryzí pomoc.

Přesně takovou pomoc poskytla čtyřiačtyřicetiletá Miriam své kamarádce, která se narodila s vrozenou vadou dělohy a svěřila se jí, že nemůže mít děti. "Byl to pro mě šok, právě ji jsem si vždycky jako mámu uměla představit. Tak jsem brousila po internetu a zjistila jsem, že existuje náhradní mateřství," vypráví Miriam, která má sama tři děti. "Moc dlouho jsem se nerozmýšlela, promluvila jsem si se svým mužem, pak s kamarádkou a nabídla se jí jako náhradní matka," dodává. 

Oficiální statistiky, kolik žen odnosí dítě jinému páru, neexistují. Podle odhadů jde v Česku dosud o stovky případů.

ČTĚTE TAKÉ: Náhradní mateřství: Šance pro neplodné balancuje na hraně zákona

Náhradní matku si hledá samotný pár

A jak celý proces probíhá? Neplodný pár si sám najde náhradní matku a kliniku, která metodu náhradního rodičovství nabízí. Žena, která dítě odnosí, nesmí být vdaná, protože pak by se automaticky za otce dítěte považoval její manžel. Některé kliniky proto ani vdané ženy nepřijímají. Poté proběhne umělé oplodnění, při kterém se použije vlastní vajíčko maminky ze žadatelského páru. Při tomto procesu nemůže být dárkyní vajíčka náhradní matka.

Jakmile se embryo uchytí a potvrdí se těhotenství, manžel neplodného páru uzná se souhlasem těhotné ženy, tedy náhradní matky, otcovství. Tím se stane otcem se všemi právy a povinnostmi. Po narození dítěte se náhradní matka vzdá dítěte a to je automaticky svěřeno do péče otci. Následně biologická matka požádá o osvojení dítěte. 

Co když se náhradní matka nechce dítěte vzdát? 

A tady právě nastává to největší riziko, a to je to, že se náhradní matka po porodu rozhodne, že dítě nedá a nechá si ho. Mohou se zkrátka objevit mateřské pudy, se kterými žadatelská dvojice nic neudělá. A za pravdu jí dá i zákon, podle něj je ona matkou, nikoli žadatelka a dárkyně vajíčka.

V tomto případě mají jasno i právníci: bohužel, jakmile se náhradní matka rozhodne, že si dítě ponechá, neexistuje u nás žádná právnická možnost, jak ji přimět k jinému rozhodnutí. Celý proces je tedy postaven na dohodě dvou stran. Smlouvu "na dítě" sice podepsat můžete, ale i tady by zřejmě narazila na nesoulad se zákonem.

Náhradní maminku Miriam však ani ve snu nenapadlo, že by pak kamarádce dítě nedala. "Neměla jsem s tím problém, moc dobře vím, že to mateřské pouto si sice vytváříte i během těhotenství, ale to ‚nej‘ vzniká až po porodu, kdy dítě krmíte, hladíte a konejšíte. Jednoduše: nelituji ani na okamžik, že jsem své kamarádce pomohla," vysvětluje. 

Máma nahrála synovi srdceryvný vzkaz. Pak se ho vzdala:

Chlapec se narodil postižený, nikdo ho nechtěl

Dalším úskalím náhradního rodičovství je, že narozené dítě z nějakého důvodu odmítne přímo žadatelská rodina. Takový případ se bohužel stal i v Česku. Chlapce, který se před třemi roky narodil s vrozenými vadami, epilepsií a ochrnutím, nechtěli ani manželé, z jejichž vajíčka a spermie vzešel, ani náhradní matka. Ta se ho vzdala hned v porodnici.

Manželé z jižních Čech nemohli mít děti, protože ženě chyběla děloha. Měla ale zdravé vaječníky a její muž spermie. Jako náhradní matku si vybrali lehce mentálně retardovanou pětatřicetiletou svobodnou matku jednoho dítěte z Uherskohradišťska. Lékaři z reprodukční kliniky byli nejprve proti, ale poté, co žena předložila potvrzení od neuroložky, že je schopná těhotenství, souhlasili. 

Žena otěhotněla, ale odmítla genetické testy, které mohly odhalit, že s plodem není něco v pořádku. Také začala mít často záchvaty, kvůli kterým jí lékaři museli zvýšit dávky léků na epilepsii. Až ve druhém trimestru pomocí ultrazvuku lékaři odhalili, že se plod nevyvíjí, jak má. Doporučili provést interrupci. Termín ukončení těhotenství ale žena nestihla, prý byla časově vytížená. A pak už bylo pozdě. Právě v ten okamžik se biologičtí rodiče dítěte vzdali. Náhradní matka chlapce donosila a porodila. Skončil v ústavu, kde potřebuje nepřetržitý odborný dohled a péči.



Sdílej na facebooku
Autor: kog, aši
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku