„Chtěli jsme trochu netradičním způsobem připomenout svátek sv. Valentýna,“ uvedla marketingová koordinátorka OD Kotva Lucie Hauserová. „Idea byla rozkreslena naším výtvarníkem Tomášem Zmrzlým. Socha samotná vznikla společnýma rukama pana Vojtěcha Nerada – sochaře, a pana Jana Bašty – kašéra.“

Prahu navštívil posel lásky

Umělecká instalace má podobu amora, který vypadá, jako vylézal ze země. Ohraničen je zátarasy a stojí u něho vysvětlující cedule s oznámením o havarijním stavu. „Omlouváme se za havarijní stav komunikace, způsobený nenadálou událostí. Závada bude odstraněna nejpozději 14. 2. ve večerních hodinách,“ píše se na panelu. Celý výjev připomíná staveniště.

Video
Video se připravuje ...

Na Náměstí Republiky, před Obchodním domem Kotva vylézá ze země Amorek. David Zima

Amorek vylézající ze země přitom míří lukem s napjatou tětivou na velké červené srdce, které je umístěno na otevřeném balkonu obchodního domu. Na první pohled se může zdát, že andílek je „vysochán“ z kamene, nicméně jde o polystyren s železnou kostrou, uvedla dále Hauserová.

Názory se různí

U „valentýnské“ atrakce se často zastavují a fotí převážně turisté. Pozornost budí ale i u českých kolemjdoucích. Reakce bývají rozdílné. „Nevím co si o tom myslet,“ svěřila se Anička (24) na dotaz, jak na ni umělecký počin působí. „Zdá se mi to kýčovité, ale to asi i proto, že svátek Valentýna tolik neprožívám.“

To kolemjdoucího Josefa (65) umělecká instalace zaujala více. „Nepůsobí to nijak konfliktně ani konfrontačně, takže mi to nevadí,“ řekl. „Vlastně mi to přijde i docela nápadité.

»Atrakce« po svátku Valentýna zmizí

Kdo chce, může si udělat obrázek sám. Andílek bude na místě k vidění ještě do středy. „V noci ze 14. na 15. února bude amorek deinstalován,“ uzavřela Hauserová.

Fotogalerie
14 fotografií