Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Remek odešel do důchodu. Bývalý kosmonaut skončil na ambasádě v Moskvě

Autor: ČTK, mah - 
13. února 2018
14:50

Jediný československý kosmonaut Vladimír Remek skončil ve funkci velvyslance v Rusku. Na ambasádě ho nahradí Vítězslav Pivoňka, který dosud působil jako velvyslanec v Ázerbájdžánu. Očekávanou změnu potvrdila mluvčí ministerstva Irena Valentová. Remek je teď zřejmě důchodce.

„Vladimír Remek ukončil své působení ve funkci velvyslance v Moskvě na konci ledna, a to po čtyřech letech svého plánovaného působení, což je obvyklá doba pro vyslání nejen velvyslance, ale i jiných diplomatických pracovníků do zahraničí,“ řekla Valentová.

Nástupcem jediného československého kosmonauta Remka bude kariérní diplomat Pivoňka. „Do Moskvy by měl odcestovat v následujících měsících,“ uvedla Valentová. Jak je v diplomacii obvyklé, jméno nového ambasadora rezort potvrzuje až ve chvíli, kdy je potvrzen hostitelskou zemí, což už se v případě Pivoňky stalo. Kdo nahradí Pivoňku, zatím potvrzeno není.

O střídání v čele českého zastoupení v Moskvě již v létě 2017 informoval týdeník Respekt. Odjezd Remka minulý týden zaznamenal také server Lidovky.cz. Na dotaz ohledně svých dalších profesních plánů Remek neodpověděl.

Podle informací ČTK bývalý velvyslanec, který před svým nástupem do Moskvy krátce působil jako europoslanec za KSČM, odešel do důchodu.

Jmenování Remka odblokoval Rusnok

Na místo velvyslance prosazoval Remka prezident Miloš Zeman. Dostal se kvůli tomu do ostrého sporu s tehdejším ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) ohledně kompetencí pro výběr velvyslanců. Cesta ke jmenování Remka se odblokovala až s nástupem nové vlády premiéra Jiřího Rusnoka.

Během čtyřletého působení Remka v Rusku se odehrálo i několik kontroverzních epizod. Například v roce 2015 nebyl velvyslanec navzdory zvyklostem přítomen u schůzky prezidenta Miloše Zemana s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem. Tehdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v reakci prohlásil, že pokud prezident velvyslance na jednání nevezme, vypadá to pak, že daný velvyslanec nemá jeho důvěru.

Remek byl krátce po vyslání do Moskvy v roce 2014 kritizován na půdě Poslanecké sněmovny. Poslanec Daniel Korte (TOP 09) jej během interpelací nazval komunistou proruského ražení, jehož loajalita k Česku je více než pochybná. Ministr Zaorálek po následném rozhovoru s Remkem Korteho výrok odmítl s tím, že nemá pochybnosti o loajalitě velvyslance.

pomnenka ( 13. února 2018 15:34 )

PREJI PANI REMKOVI, ABY ZIL JESTE HODNE DLOUHO, ALE STEJNEHO PRANI SE ODE MNE NEDOCKAS, JAKE JSOU TVOJE ZASLUHY - SPINIT A URAZET.

zada ( 13. února 2018 15:32 )

Pane Remek, přeji hodně zdraví a děkuji za Vaše celoživotní vlastnecké postoje .

silen ( 13. února 2018 15:26 )

...proboha, ten fanatický bolševik ještě žije?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa