Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiše vedla StB jako agenta oprávněně. Soud v Bratislavě smetl jeho žalobu

Autor: ČTK, kal, simao, zst - 
13. února 2018
13:37

Pro českého premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) to není dobrá zpráva. Bratislavský krajský soud v obnoveném líčení zamítl jeho žalobu, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. V úterý to řekl mluvčí soudu Pavol Adamčiak. 

Spor se bratislavskému soudu vrátil po loňském rozhodnutí slovenského ústavního soudu, který zrušil pravomocná rozhodnutí krajského i nejvyššího soudu, jež původně dala Babišovi za pravdu ve sporu se slovenským Ústavem paměti národa (ÚPN).

Premiér v demisi Babiš ČT řekl, že se o dalších krocích poradí s právníky a fakt, že je i nadále veden ve svazcích StB, mu vadí. Je to podle něj „smyšlený nesmysl“.

Andrej Babiš na Slovensku u soudu kvůli StB. Tehdy byl ještě ministrem financí ČR. Andrej Babiš na Slovensku u soudu kvůli StB. Tehdy byl ještě ministrem financí ČR. | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Před listopadem 1989 byl Babiš členem komunistické strany. Podle dokumentů ÚPN se navíc v roce 1980 stal důvěrníkem StB a o dva roky později ho komunistická tajná policie získala ke spolupráci jako agenta. Babiš vědomou spolupráci s StB vždy popíral a v roce 2012 podal na ÚPN žalobu.

Pospíšil a Benda: Babiš byl agentem StB

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, ani předseda Ústavně právního výboru Sněmovny Marek Benda (ODS), se rozhodnutí slovenského soudu nediví. „Je to další důvod, proč by pan Babiš neměl být premiérem. Člověk, který byl aktivní agent StB, který je trestně stíhán a který je ve střetu zájmů, při vší úctě k pozici hnutí ANO by neměl být premiérem. Hnutí by mělo vybrat jiného člověka, kterého postaví do čela vlády,“ komentoval rozhodnutí Pospíšil.

Nikdy jsem nepochyboval, že Andrej Babiš byl agentem Státní bezpečnosti, pokládal jsem to spíše jen za hru slovenských soudů. Nakonec byla nalezena spravedlnost,“ reagoval také sněmovní matador Benda a připomněl nevěrohodná svědectví, která soudy provázela.

Je připraven soudit se celý život. A vytáhl otce Banášové

„Já se spojím s mým právníkem, určitě to budu žalovat nadále. Samozřejmě mně to vadí, nikdy jsem nespolupracoval, nic jsem nepodepsal a je to smyšlená záležitost. Takových lidí, jako jsem já, je tam vícero, například otec Adély Banášové a další stovky lidí. To rozhodnutí soudu je takové, že ani nevíme, koho máme žalovat. Určitě v tom budeme pokračovat,“ řekl Babiš ČTK.

Doplnil, že je připraven se soudit celý život. Jeho právníci prý zažalují slovenské ministerstvo vnitra nebo Slovenskou informační službu, případně se obrátí na Evropský soud pro lidská práva.

Video  Babiše vedla StB jako agenta oprávněně. Soud v Bratislavě smetl jeho žalobu  - Televize JOJ
Video se připravuje ...

První místopředseda hnutí ANO a šéf jeho sněmovní frakce Jaroslav Faltýnek řekl, že o verdiktu soudu nic neví a ani ho to nezajímá. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) poukázal na předchozí verdikt slovenského Ústavního soudu, který uvedl, že Babiš neměl žalovat Ústav paměti národa, což je slovenská obdoba českého Ústavu pro studium totalitních režimů. „Takže je to asi logický důsledek a teď asi bude podána ta žaloba na toho někoho jiného,“ uvedl. Pelikán míní, že nynější verdikt je jen technický krok, který nic neznamená.

Babiš kvůli StB dál terčem

Andrej Babiš vstoupil do politiky na podzim 2011, kdy začal veřejně kritizovat korupční prostředí v ČR a posléze představil sdružení ANO 2011 – Akce nespokojených občanů. Původně deklaroval, že nechce být lídrem hnutí, nakonec změnil názor. V předčasných parlamentních volbách v říjnu 2013 skončilo ANO druhé za ČSSD. Loni v únoru byl Babiš opět zvolen předsedou hnutí ANO a v říjnu pak hnutí jasně vyhrálo volby, získalo 29,64 procenta hlasů a 78 mandátů.

Na první pokus se mu však vládu s důvěrou sestavit nepodařilo. A ani po volbách neutichly narážky na Babiše kvůli StB. „Není to věru poprvé, co o důvěru žádá bývalý aktivní člen KSČ, ale je to poprvé, co o důvěru žádá bývalý agent Státní bezpečnosti evidovaný pod krycím jménem Bureš a člověk důvodně podezřelý z dotačního podvodu,“ říkal před hlasováním o důvěře Babišově menšinové vládě Miroslav Kalousek (TOP 09).

Video  Agent StB Babiš? Soud vrátil jeho odvolání. Tímhle příběhem se Babiš bránil.  - Ladislav Křivan (30. ledna 2014)
Video se připravuje ...

Zeman stojí za Babišem: Druhý pokus to neovlivní

Prezident Miloš Zeman však i přes rozhodnutí slovenského soudu týkající se evidování českého premiéra v demisi ve svazcích komunistické StB počítá s tím, že Babišovi dá druhý pokus na sestavení vlády. Ovčáček to dnes sdělil ČTK. Zároveň obvinil česká média, že v kauze „vědomě dezinformují“.

„Z hlediska postupu pana prezidenta tato zpráva neznamená žádnou změnu,“ okomentoval Ovčáček verdikt slovenského soudu a potvrdil: „Pan prezident ctí výsledek voleb a druhý pokus o sestavení vlády tedy patří předsedovi vítězného hnutí ANO.“

Nejde o překvapení

Soudní pře ohledně Babiše a StB je dlouhodobější záležitost. V červnu 2014 bratislavský okresní soud rozhodl, že Babiš byl ve svazcích StB evidován jako její agent neoprávněně. ÚPN se proti verdiktu odvolal. Závěr soudu prvního stupně v červnu 2015 v odvolacím řízení potvrdil bratislavský krajský soud.

Loni 12. října ale slovenský ústavní soud verdikty zrušil a vrátil případ odvolacímu krajskému soudu v Bratislavě k novému projednání. Podle mluvčího Adamčiaka krajský soud rozhodl 30. ledna. Vůči jeho rozhodnutí nelze použít řádný opravný prostředek.

Zamítnutí Babišovy žaloby v obnoveném líčení není překvapením. Soudci bratislavského soudu byli vázáni rozhodnutím ústavního soudu. Ten ve svém verdiktu kromě jiného uvedl, že žalovanou stranou ve sporech o evidenci osob v dokumentech StB nemá být ÚPN, který na Slovensku například spravuje archivní svazky StB a který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů.

Ústavní soud také konstatoval, že slovenské soudy rozsudky chybně založily na svědectví bývalých příslušníků StB, kteří v líčení před okresním a krajským soudem nebyli zproštěni mlčenlivosti. Ústavní soud také zpochybnil věrohodnost těchto svědků, kteří vypověděli ve prospěch Babiše a jejich výpovědi byly klíčové v původním líčení.

Video  Grilování Babiše v horkém křesle: „Mafie řídí otrockou práci ve vaší drůbežárně“  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

1tigrusenka ( 15. února 2018 11:09 )

no a co teda budem dělat?

vvogh.t ( 15. února 2018 11:05 )

Všichni jsme si to tak přáli a všichni jsme - tedy my pořádní lidé takto volili. Babiš a Zeman jsou na svém místě!

marmat ( 14. února 2018 18:37 )

Ok-díky cezare ...placený provokatér bulváru se svými niky má OHROMUJÍCÍ /často kopírovaný příspěvek dnes EXCELOVAL v 16.19.hod.Ale často pozorujeme i smysluplnost a obsah slova DISKUZE.

marmat ( 14. února 2018 18:28 )

Pokud si zakládá Blesk na spolupráci s TOUTO kreaturou=zdenekk...tak je totálně na mizině

marmat ( 14. února 2018 18:25 )

nejen TRESTU-HODNÝ/100% lživý titulek, ale neuvěřitelně tolerovaný (bleskem placený?)nik zdenekk 14.2.2018 16.19

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa