Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Tajný plán řeší odchod Alžběty II. Nahradí královnu místo Charlese prezident?

Autor: ash - 
13. února 2018
10:40

Společenství národů, které s Londýnem spojují hlavně bývalé britské kolonie, začalo tajně diskutovat o tom, kdo se po britské královně Alžbětě II. stane jeho formální hlavou. Zatímco na britskou korunu má nezpochybnitelný nárok princ Charles, vedení Společenství není dědičnou funkcí. A do hry by tak mohla vstoupit i nová postava, prezident.

Podle zpravodajské stanice BBC byla ve Společenství vytvořena skupina složená z významných činitelů členských zemí. Ta se má sejít v Londýně, aby zhodnotila fungování organizace. „Bude se projednávat i otázka nahrazení panovnice, i když to teď zní trochu cynicky,“ řekl BBC nejmenovaný zdroj. Skupina má svou zprávu o svých diskusích podat na setkání hlav států Společenství v dubnu v Londýně.

Královna zrovna v dubnu oslaví 92. narozeniny. Do čela Společenství byla jmenována při své korunovaci v roce 1952. V poslední době výrazně omezila svoje aktivity a část svých hlavně společenských závazků přenesla na syna Charlese. Ten mimochodem nahradil Alžbětu II. i na summitu Společenství v roce 2013 na Srí Lance.

Charles je podle pozorovatelů stále nejpravděpodobnějším nástupcem nejen na britském trůně, ale i v čele Společenství. Některé důležité členské státy však uvažují o volbě prezidenta organizace, v níž by mohl vyhrát kdokoli jiný. Na vyjednávacím stole je přesto i jiná vize – nová ústava Společenství, která by učinila předsednictví britské hlavy státu automatickým.

Problém tajných depeší do Washingtonu

Pochyby o Charlesovi jako vůdci Společenství se objevily už před několika lety, kdy server WikiLeaks zveřejnil tajné diplomatické depeše zaslané do Washingtonu. Podle jedné z nich Amitav Banerji, šéf sekretariátu Společenství pro politiku, řekl americkému diplomatovi na londýnské ambasádě, že princ „se netěší takovému respektu“ jako královna, což by mohlo oslabit organizaci.

Britské Společenství národů dnes sdružuje 52 zemí, většinou těch, které spadaly do někdejšího britského koloniálního impéria. Mezi nimi je například Austrálie, Nový Zéland nebo Kanada. Jako poslední člen byla přijata Rwanda v roce 2009. Šestnáct z těchto států dnes uznává Alžbětu II. jako formální hlavu státu. Rozloha členských zemí tvoří téměř čtvrtinu zemského povrchu planety, a žije v nich na 2,2 miliardy lidí.

Video  Královna Alžběta slaví 90! Jak se chovala v Česku a co zde má ráda?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

sugarbitter ( 13. února 2018 15:16 )

Já si myslím už dost dlouho, že se monarchie otřásá v základcech. nejsdem jasnovidec, ale ta rodina není důstojná, děti se moc nevyvedli/ Harry/ , začalo to Dianou, která nezvládla roli manželky korunníhoi prince. Možná, kdyby se manželkou Charlese stala od začátku Camilla, bylo vše jiné.

bb88 ( 13. února 2018 14:02 )

Když vidím ten ksicht Žantovského, tak se obávám, aby se on nestal anglickým králem.

karlos107 ( 13. února 2018 13:19 )

Potrefená husa zakejhala. Ty jsi buď uplně blbý nebo minimálně slepý. Jaké hesla a ke všemu komunistické?? Ty si fakt magor. Co napsal je holá pravda ty oslí hlavo !!

Zobrazit celou diskusi