Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Starostové prý hromadně odstupují, nechtějí ukázat majetková přiznání. Změkčí Babiš pravidlo?

Autor: ČTK, ivm - 
12. února 2018
17:41

Starostové obcí se možná dočkají zmírnění povinností předkládat majetkové přiznání. Premiér Andrej Babiš (ANO) je ochoten změny i přes negativní postoj vlády projednat ve Sněmovně. Uvedl to v pondělí po setkání se zástupci Svazu měst a obcí a Sdružení místních samospráv.

„Za mě určitě jsme připraveni o tom diskutovat,“ uvedl Babiš. Záležitost projedná ve středu poslanecký klub ANO. Kompromisní verzi zmírnění na základě novel ANO a STAN by pak měla najít skupina zástupců sněmovních stran pod vedením předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO).

Vláda podle premiéra při projednávání úprav neměla k dispozici informace o rezignacích starostů a radních, kteří se rozhodli vzdát se obecních funkcí. Podle předsedy Svazu měst a obcí Františka Lukla jsou jich už desítky. Podle předsedy Sdružení místních samospráv Stanislava Polčáka hrozí, že se zejména na malých obcích na podzim nepodaří najít dostatek kvalitních zájemců o funkce na radnicích, obce by pak museli řídit správci ministerstva vnitra.

Jedna z novel by měla zbavit starosty, místostarosty a radní, kteří tyto funkce nevykonávají na plný úvazek, povinnosti zveřejňovat v centrálním registru informace o veškerém svém majetku, což navrhli poslanci KDU-ČSL. Poslanci STAN pak navrhli, aby informace o majetku nebyly veřejné bez omezení – zájemci by se do registru mohli dostat jen na základě individuální žádosti.

 

milan1959 ( 12. února 2018 19:16 )

Soudruh STBák Bureš v demisi z.k.u.r.v.í celou zemi

stacho ( 12. února 2018 19:07 )

Dostali strach z toho co nakradli,zbaběli zloději...

najka ( 12. února 2018 19:05 )

....jen ať odstoupí!!! Mnozí si udělali z postu starosty zlatý důl!!! Svým "věrným" voličům se sype z obecního, aby měli zajištěny další roky dobře placeného života!!!

lambrika ( 12. února 2018 18:48 )

Jenom ať ukážou jak se o sebe postarali. Starosta , není od slova starati se jenom o sebe a své nejbližší. Pokud není co skrývat , tak proč ty obavy. Barák a auto je vidět , ale ty konta , ty konta.

agfor ( 12. února 2018 18:26 )

Starostové se bojí, že se konečně provalí jejich zlodějny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa