„Mláďata jsme zvážili, naočkovali, očipovali a samozřejmě jsme také zjistili pohlaví. Mají to hezky rozdělené, jedno lvíče je kluk, druhé holka. Kivu se o ně skvěle stará, i když rodila poprvé,“ uvedla kurátorka chovu savců Zoo Brno Dorota Gremlicová.

Samice lva konžského Kivu porodila dvě mláďata v noci na 30. prosince. Otcem je lev Lolek. Lví pár se přitom nastěhoval do brněnské zoo po 14leté pauze teprve vloni v srpnu a hned si padli do oka.

Malý samec nyní váží necelých sedm kilogramů, samička je o něco lehčí. „Kivu mláďata mírně přenášela, protože po porodu hned viděla a byla od pohledu větší, než je obvyklé,“ uvedla kurátorka.

Oddělení Kivu od mláďat bylo podle Gremlicové velmi rychlé a bezproblémové. Poté, co je prohlédl veterinář, odvedla Kivu lvíčata ke kontaktní mříži k jejich otci Lolkovi, aby je pohlídal a zjistil, že je vše v pořádku. Zhruba za dva týdny bude následovat další vážení a přeočkování.

Dvojčata zatím nemají jména, to se však brzy změní. Jedno budou moci vybrat návštěvníci a příznivci Zoo Brno od konce února na webu zoologické zahrady a na facebookové stránce. Druhé jméno zvolí kmotr.

Fotogalerie
17 fotografií