Usedlost v Šáreckém údolí obsadily dvě až tři desítky squatterů v pátek večer. Po jednání s policií a radnicí část z nich budovu opustila, ale další odejít odmítli a zůstali na střeše budovy. Policie kvůli obavám z možného zranění squatterů či policistů proti lidem na střeše nechce zatím zasahovat. Jeden ze squatterů dnes kolem 08:30 sám slezl. „Tvrdil, že jde do práce,“ uvedl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

„Jedna osoba střechu opustila. V souladu se zákonem byla zadržena a předvedena na policejní služebnu k provedení dalších úkonů,“ uvedl mluvčí policie Hulan. Policie původně označila jednání squatterů za přestupek, ale v sobotu oznámila, že jde o trestný čin neoprávněného zásahu do práv k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru.

Na pokyn státního zástupce tak bylo zahájeno trestní řízení. Za neoprávněné obsazení cizího domu hrozí pokuta nebo až dva roky vězení. Za mimořádných okolností - pokud vznikne velká škoda, nebo čin spáchá organizovaná skupina - může trest činit až pět let.

Centrum pro seniory

Městská část Praha 6, která Šatovku spravuje, tvrdí, že z ní chce udělat centrum pro seniory. Podle starosty už kvůli tomu byl podán návrh na změnu územního plánu. Zástupce squatterů řekl, že nevěří, že radnice usedlost opraví a bude ji využívat.

Squatteři v prohlášení na internetu uvedli, že chtějí usedlost využít sami. „Chceme vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti vlastnit, profitovat, generovat zisk. Prostory, které poslední léta plní jen zatuchlina nesplněných slibů jeho správců a lží ctnostných ochránců soukromého vlastnictví, si podle nás zaslouží svěží vichřici,“ napsali.

Policisté se podle Hulana snaží dál se squattery vyjednávat. V pátek a během víkendu jednal se squattery i starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Nabídl jim, že když odejdou, bude Praha 6 o Šatovce jednat na příštím zastupitelstvu za zhruba dva týdny. Squatteři ale podle radnice dohodu nepřijali. Po dalších pokusech o domluvu Kolář v neděli uvedl, že squatteři o diskusi nemají zájem.