Jednání squatterů, kteří v pátek protiprávně obsadili usedlost Šatovka, překročilo podle starosty všechny meze. Kolář k nim od začátku chtěl podle vedení městské části zaujmout smířlivý postoj, protože se takový postup osvědčil při předchozím incidentu v roce 2016. Tentokrát se to ovšem nepovedlo a celý incident skončil téměř bitkou. Nejprve mezi starousedlíkem, poté se nechal vyprovokovat i starosta. Mnozí však oceňují jeho zájem a bouřlivou reakci v zásadě chápou.  

Starosta za nimi dokonce vylezl na střechu, kde se squatteři zabarikádovali, poté ale došlo ke konfliktu. „Když jsem slezl dolů, tak mě skupinka jejich příznivců začala obviňovat z protiprávního jednání a ze lží. Proti tomu jsem se pochopitelně ohradil a situace se začala velmi vyhrocovat. S těmito lidmi se opravdu nedá jednat, pletou si jednání s vyjednáváním. U mě si tím definitivně zavřeli poslední dveře,“ popsal starosta.

„Táhněte do p*dele“

Padla dokonce i sprostá slova a situaci musel klidnit i policejní mluvčí.“ Celá situace kolem domu je o to absurdnější, že vyvolává dojem mírumilovné komunity, která chce mít místo pro setkávání. Pravdou ovšem je, že většina ze squatterů, která je na střeše objektu, vůbec nemá kde bydlet, chtěli by se v Šatovce tedy nejen scházet, ale hlavně zůstat,“ vysvětlil mluvčí radnice Ondřej Šrámek. „Jde o lidi, kteří jsou de facto bezdomovci, kteří navíc nepracují, protože o sobě tvrdí, že nejsou konzumní,“ zaznělo dále z radnice.

„Sbalte si to a táhněte do p*dele,“ zaznělo dokonce před novináři. Policie na místě zasahovat v tuto chvíli nebude, jelikož hrozí zranění squatterů, vyjednávání tak budou pokračovat, ovšem zřejmě úplně jinak. „Nenechám se vydírat lidmi, kteří říkají, že jsou proti systému, ignorují naše pravidla, ale zároveň na něm chtějí parazitovat, protože sami by si takový dům nikdy nebyli schopni postavit,“ vysvětlil konflikt starosta. „Zneužili moji dobrou vůli, ukázalo se, že si jdou naprosto tvrdě za svým. S takovými lidmi se už bavit odmítám, politika je o debatě. Ne o tom přijít a diktovat si požadavky,“ uzavřel.