Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Letadlo explodovalo jako malá atomovka, říkají svědci. Zemřeli ruské děti i cizinci

Autor: jer, ČTK - 
11. února 2018
21:50

Ruské letadlo Antonov An-148 havarovalo krátce poté, co vzlétlo z moskevského letiště. Všech 71 lidí na palubě zemřelo, nejmladší známou obětí bylo pětileté dítě. O neuvěřitelném štěstí může naopak mluvit pár, který se krátce před odletem rozhodl, že do Orsku odletí o týden později, informoval web Dailymail.co.uk.

Při dnešní havárii letadla nedaleko Moskvy zahynuly mimo jiné tři děti ve věku od pěti do 12 let. Další z obětí bylo 17 let, uvádí agentura TASS. Podle ní byli na palubě také tři cizinci, jeden z nich ze Švýcarska. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi oběťmi byli občané České republiky, uvedla mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová. Letadlo společnosti Saratov Airlines bylo na cestě do města Orsk.

Drtivá většina z 65 cestujících byli ruští občané z Orenburské oblasti, kam letoun mířil. Lékaři budou podle agentury TASS v pondělí shromažďovat vzorky DNA jejich příbuzných, což má usnadnit identifikaci pozůstatků. Z 65 cestujících a šestičlenné posádky katastrofu nikdo nepřežil.

Video  Na místě tragédie: Trosky ruského letadla a smrt 71 lidí u zasněžené Moskvy  - Reuters
Video se připravuje ...

Pláč pozůstalých: Vraťte mi bratra!

Mnozí pozůstalí na letišti v Orsku, kde měl An-148 přistát, na televizních záběrech skrývali své obličeje v dlaních. Podle starosty města byli na letiště povoláni psychologové, aby jim v těžkém okamžiku pomohli. „Vraťte mi mého bratra!“ křičela podle ruského listu Novaja gazeta dívka, jejíž sourozenec je mezi 71 oběťmi.

Mezi potvrzenými oběťmi neštěstí z řad cestujících byli třeba Ilya Poletayev (†17), Kriskentia Alexeenko (†25), Ulyana Son (†28) a doktorka Ludmila Kovchuga (†53). Mezi šesti zabitými členy posádky letadla byly také stewardky Viktoria Kovalová (†21) a Anastasia Slavinskaja (†29). Jedním z pilotů byl Sergey Gambaryan (†34).

Tragédie ruského letadla: Pláč pozůstalých na letišti v Orsku Tragédie ruského letadla: Pláč pozůstalých na letišti v Orsku | ČTK

Zeman již poslal kondolenci

Podle ruských zdrojů byli na palubě letadla vedle Švýcara i další cizinci - z Ázerbajdžánu a Kazachstánu. Lidem, kteří při leteckém neštěstí ztratili své blízké, vyjádřili soustrast představitelé řady zemí.

Kondolenci do Ruska poslal také český prezident Miloš Zeman, který v telegramu adresovaném prezidentu Vladimiru Putinovi mimo jiné napsal: „Každého lidského života, který byl takto zbytečně ztracen, je mi hluboce líto. Soucítím s rodinami a blízkými obětí a se všemi, kdo v této pohnuté chvíli truchlí.“

Exploze „jako malá atomovka“

Letadlo z radarů zmizelo krátce po vzletu z moskevského letiště. „Soudě podle veškerých dostupných informací, nikdo nepřežil,“ řekl v neděli odpoledne ruský ministr dopravy Maxim Sololov.

Řada odborníků na ruských zpravodajských webech upozorňuje, že katastrofa byla blesková. Vede je k tomu mimo jiné skutečnost, že podle dostupných informací posádka nehlásila žádné potíže a nečekaně se odmlčela prakticky v okamžiku, kdy letoun pouhých několik minut po startu zmizel z obrazovek radarů.

Letadlo při kolizi se zemí vytvořilo kráter hluboký 2,4 m o průměru 18 metrů. Při nárazu se rozletělo na menší kusy. Pád letadla přitom viděli svědci.

„Slyšel jsem hlasitý zvuk, takový neobvyklý,“ popsal pro Daily Mail nehodu svědek Alexey. „Nasadil jsem si boty a vyběhl jsem ven. A viděl jsem explozi! Byla tak velká, že po ní zbyl obří oblak kouře. Měl tvar hřibu, jako malá nukleární exploze. Po okolí se rozletěly hořící kusy. Jeden z nich letěl přímo na mě,“ popsal Alexey výbuch.

Na místě tragédie: Ruské letadlo se zřítilo nedaleko Moskvy a nedlouho po vzlétnutí. 71 lidí zemřelo (11.2.2018) Na místě tragédie: Ruské letadlo se zřítilo nedaleko Moskvy a nedlouho po vzlétnutí. 71 lidí zemřelo (11.2.2018) | Reuters

„Velký kráter na místě neštěstí může znamenat, že letadlo klesalo neřízeně, vertikálně, aniž by se snažilo o klouzavý sestup,“ řekl agentuře Interfax místopředseda odborové organizace ruského letového personálu Alfred Malinovskij. „Posádka nestačila vyslat nějakou zprávu či nouzový signál, což znamená, že vše se stalo náhle a rychle,“ uvedl rovněž představitel letových odborů.

Co míní o svědky zmiňované explozi? „Výbuch může být nejen důsledkem diverze. Svou roli mohly sehrát i následující faktory: teplota vzduchu něco málo pod nulou, vysoká vlhkost a nanejvýš pravděpodobná námraza. Pokud selhal protinámrazový systém motoru, mohl se do lopatek kompresoru dostat kousek ledu a výsledkem mohl být výbuch, o kterém svědci hovoří,“ tvrdí Malinovskij.

Na poslední chvíli utekli smrti

Zástupci společnosti Saratovské aerolinie, které letoun patřil, ujišťují, že šlo o moderní, spolehlivý stroj, který neměl technické problémy. Certifikát osvědčující letovou způsobilost stroje byl podle agentury TASS vydán 2. června 2016 a měl dvouletou platnost.

To podnikatel Maxim Kolomeytsev (35) s partnerkou Nazezhou (25) obelstili smrt. Původně měli koupené letenky právě do letadla, které havarovalo. „Chtěl jsem oslavit svoje narozeniny s příbuznými v Orsku,“ řekl Maxim novinářům.

K narozeninám si koupil nové auto. Jenže prodejce vůz nestihnul připravit, a tak se pár rozhodl, že do Orsku odletí o týden později. „Stálo mě to 10 000 rublů (3500 korun), ale zachránilo nám to život,“ řekl Kolomeytsev.

Bleskové zprávy: Zemanovu sextremistku vyhodili ze školky. A u Moskvy zemřelo 71 lidí při pádu letadla:

Video  Zemanovu sextremistku vyhodili ze školky. A u Moskvy zemřelo 71 lidí při pádu letadla  - Blesk TV
Video se připravuje ...

lunatic ( 13. února 2018 16:23 )

Já bych se rozhodně informoval u pilota,anebo i u Putina

xcarodejka ( 12. února 2018 11:56 )

Na podobných tématech vždy najsu svoji sestru a jednoho Evžena. Naprosto jistě.....K tématu není co říct, je to na vyšetřovatelích, a zda budoun chtět přiznat pravdu.

lunatic ( 12. února 2018 07:05 )

Není mi úplně jasné,proč si nepočkali na další spoj o kterém by věděli,že nespadne - stál ten spěch opravdu za to? Pospíchej pomalu,zní mi v uších z úst našich předků ...

bersimalinecka ( 12. února 2018 06:55 )

to bylo první co mě napadlo ale spíš se přikláním k tomu počasí.Tam se lítá častěji než tady jezdí vlakem.Rusko je obrovská země a dostat se z bodu A do bodu B je nejrychlejší tím letadlem.Takže z množství těch letů jsou havárie zlomkem.Což těm lidem život nevrátí ale byli v nesprávný čas....osud

bersimalinecka ( 12. února 2018 06:50 )

pod článek o podezření RTVS směrem k Soukupovi se diskuze neotevře ale tady se nechá bl.ejt?Zemřeli LIDÉ.

Zobrazit celou diskusi