Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zaútočíme na všechny, co zaútočí na nás, bouří Izrael po incidentu. Trump překvapil mlčením

Autor: ČTK - 
11. února 2018
20:39

Při sobotních izraelských náletech na Sýrii padlo nejméně šest syrských vojáků a jejich spojenců. Oznámila to dnes exilová skupina syrských ochránců lidských práv (SOHR). Izraelci provedli odvetný útok na syrské a íránské cíle v Sýrii za to, že íránští bojovníci vyslali bezpilotní letadlo nad Izrael. Armáda dron sestřelila a při odvetné syrské protiletecké palbě přišla o stíhací stroj F-16.

Izraelský ministr pro tajné služby Jisrael Kac dnes řekl, že Izrael dal útoky najevo, že nehodlá tolerovat vojenskou přítomnost Íránu ve své blízkosti a že bude i nadále rozhodně reagovat na jakoukoli další provokaci.

Netanjahu se rozhodl jednat

Premiér Benjamin Netanjahu dnes prohlásil, že izraelské letectvo zasadilo Íránu útokem na jeho cíle v Sýrii „těžkou ránu“. „Budeme dál útočit na všechny, kteří se pokusí zaútočit na nás. Je to naše politika a tak to zůstane,“ řekl Netanjahu na zasedání vlády.

Bývalý zástupce náčelníka generálního štábu a současný člen kabinetu Joav Galant řekl, že Izrael „pouze nemluví, ale jedná“. „Doufám, že teď i Syřané dobře pochopili, že to, že hostí Íránce na syrském území, je poškozuje,“ sdělil ministr výstavby.

Premiér Netanjahu rovněž uvedl, že telefonoval s americkým ministrem zahraničí Rexem Tillersonem. „Spojené státy podporují právo izraelské vlády na obranu vlastního státu, kterého využila při protiútoku po narušení jejich vzdušného prostoru íránským dronem,“ stojí v prohlášení, které vydalo americké ministerstvo zahraničí.

Trump mlčí, má jiné starosti

Zajímavá byla i reakce amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se v otázce izraelského útoku na íránské základny v Sýrii zdržel všech komentářů. Což bylo velmi překvapující, zvláště proto, že Trump se na Twitteru vyjadřuju v podstatě ke všemu. Prezident přes den sdílel mnoho příspěvků, ale tomuto tématu se vyhnul. Trochu tím rozbil představu toho, že je blízkým spojencem Izraele.

„Je vidět, že Trumpova pozornost je jinde. Jeho izraelský spojenec ho zase tolik nezajímá. Místo toho řeší vyšetřování ruského vlivu na volby a skandál s násilníky, které zaměstnává v Bílém domě,“ uvedl Dan Shapiro, který dříve působil jako americký velvyslanec v Izraeli. 

Napětí mezi Izraelem, Sýrií a Íránem stoupá. Kusy zneškodněné syrské rakety. Napětí mezi Izraelem, Sýrií a Íránem stoupá. Kusy zneškodněné syrské rakety. | Reuters

Podle armády bylo při izraelské odvetě zasaženo íránské stanoviště, odkud byl vyslán dron, další čtyři íránské pozice a osm syrských. „Oni i my víme, co jsme zasáhli; dáme jim nějaký čas, aby to strávili a pochopili, jak jsme věděli, že máme zaútočit právě tam. Šlo o utajované pozice, ale my máme tajné služby a víme, co se tam děje. Včera (v sobotu) jsme to dokázali,“ vzkázal do Sýrie Kac.

Dron byl vypuštěn ze syrské základny Tijás, která leží u Palmýry v provincii Homs. Podle izraelské armády ji několik měsíců se souhlasem Sýrie využívá Írán a oddíly Kuds, které patří k íránským revolučním gardám. Izraelská armáda oznámila, že Írán tuto základnu používá k přesunu zbraní určených k akcím proti Izraeli. „Tato činnost se děje pod krytím operací proti islámským radikálům, ale události minulých hodin dokazují, že skutečným cílem je příprava násilných akcí proti Izraeli,“ uvedla izraelská armáda v prohlášení.

Izraelci předvedli snímky zbytku sestřeleného dronu, který se podle armády značně podobá typu amerického bezpilotního letadla, jež Íránci ukořistili v roce 2011. Teherán tehdy nevyhověl žádosti USA o jeho vrácení. Jde zřejmě o model, který íránské revoluční gardy předvedly před dvěma lety a který byl sestaven podle vzoru ukořistěného amerického stroje.

Situace se změnila

Izraelští komentátoři upozorňují, že je to poprvé, co se proti sobě dostaly do střetu na syrském území Izrael a Írán, který je spojencem Damašku. I když útoky dále nepokračovaly, z dlouhodobé perspektivy se situace změnila a Izrael se bude muset přizpůsobit novým okolnostem: Írán proti němu chce útočit, režim syrského prezidenta Bašára Asada je stále sebejistější a Rusko, jako jeho spojenec, částečně tuto agresivní politiku Sýrie a Íránu podporuje.

Izrael dříve do bojů v Sýrii až na výjimky v podobě akcí proti šíitskému Hizballáhu nezasahoval. Situace se začala měnit, když syrská armáda s pomocí ruské začala v Sýrii vítězit nad opozicí. Izrael dlouhodobě upozorňuje, že Írán coby spojenec Damašku upevňuje svou pozici v Sýrii.

cid2000 ( 13. února 2018 18:07 )

Překvapení na Syrské frontě! Nečekané překvapení dne 10.2.2018 od Syrské PVO! Po 30 letech se Syrská PVO zmátořila. Syrská republika bojuje asi na 4-5 frontách současně podél svých hranic!Bojují jak s ISIS/ISIL,kurdy+vnitřní syrské boje šítských a sunitských kmenů(údajně demokratická opozice),koalicí NATO(USA,Turecko,Francie,Anglie,Belgie,Holandsko,Německo)+Saudi s Katarem+Izrael s Golany/Gazou!Do toho všeho Rusko,Irán s Hizbaláhem z Libanonu.Prostě super mega válečný matlaguláš!Nedokáži si představit válčit takto 7 let naši armádu ČR!Izrael podnikl nálety na cíle v Sýrii, přičemž jednu z útočících stíhaček F-16 syrská protivzdušná obrana sestřelila(další tři F-16/F-15 poškodila) a podle nepotvrzených zpráv zničila i nejméně šest izraelských raket mířících na vojenské objekty v Sýrii. Oba izraelští piloti se katapultovali a dopadli na izraelské území, přičemž podle některých zpráv jeden z nich svým zraněním podlehl.Nečekaná změna nad Golanama/Gazou.Jednalo se o největší izraelské útoky proti Sýrii od roku 1982!Golany jsou okupované anektované území Izraelem!Nikomu to nevadí na západě!!!

WapDrak ( 11. února 2018 23:07 )

 Gabreta, co to melete za nesmysly?! Jací Beduíni na velbloudech se šavlemi? Izrael bojoval proti obrovské a lépe ozbrojené přesile několika států. Měl proti sobě stovky ruských tanků, moderních migů, které pilotovali ne Beduíni, ale ruští piloti.

ponal ( 11. února 2018 22:34 )

Izraelci umeji pocitat, to jeste jeste nezaregistroval? Izrael nikdy nedopusti aby se znovu ocitli v situaci "pariju" jako pred a behem WW2.

hades ( 11. února 2018 22:32 )

Co to meleš? Ty jsi na drogách? Nebo jenom nevzdělaný.

gabreta ( 11. února 2018 21:52 )

"Zaútočíme na všechny, co zaútočí na nás, bouří Izrael" Jen aby se židi nepřepočítali!! Dneska by to nebylo, jako v Šestidenní válce, kdy vyzbrojení židi stáli proti beduínům na velbloudech, se šavlema v ruce!!

Zobrazit celou diskusi