„V kuchyni bylo opravdu velké množství živých i mrtvých exemplářů lezoucího hmyzu, mimo jiné i švábů. Kromě toho na ní byly i zbytky potravin a obalů a prach,“ vysvětlil okamžité zavření bistra sídlícího na náměstí Svobody mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Provozovatel bistra Loi Ngueyn Van měl přitom v provozovně i další problémy. „Kuchyňská zařízení včetně sporáku, grilu a lednic byla zanesená silnou vrstvou mastnoty a nečistot svědčící o dlouhodobé rezignaci na úklid. Díky zatečeným stropům olupující se omítka v části provozovny představovala riziko kontaminace surovin a připravovaných pokrmů,“ vyjmenoval další prohřešky Kopřiva.
Inspektoři provozovateli bistra – společnosti T & H Bistro, s.r.o. – nařídili odstranění všech zjištěných nedostatků a zahájí správní řízení o uložení pokuty. Bistro zůstane uzavřené až do okamžiku, kdy opakovaná kontrola inspektory SZPI potvrdí, že stav provozovny odpovídá požadavkům právních předpisů. Hmyz, pavouci a štíři patří mezi potraviny budocnosti. Podle Milana Václavíka (34) k nim lidé jen chovají předsudky. Hynek Zdeněk
Hmyz patří podle odborníků mezi potraviny budoucnosti. Ne každý má ale odvahu ho ochutnat.