Pro českou výpravu představovaly hry v Naganu druhé samostatné vystoupení v rámci zimních her od rozdělení československé federace. Češi s počtem medailí obsadili sice až 14. místo, ale na tehdejší sportovní úspěchy vzpomíná celý národ dodnes.

Dva výrazné úspěchy zaznamenala Kateřina Neumannová, která se při své třetí účasti na zimních hrách umístila na stříbrné pozici v běhu na lyžích na 5 km klasicky a ve stíhacím závodu na 10 km volně skončila třetí. Do paměti se však Nagano zapsalo zejména díky hokeji. Tehdy naši hokejisté vybojovali zlato. A od té doby Češi doufají v opětovnou výhru. Zatím marně.
Video
Video se připravuje ...

Národní muzeum na Vítkově připomíná olympiádu v Naganu Eva Fornálová

Celé Česko vzpomíná už 20 let

Fenomén Nagano není spjatý jen s vlastním úspěchem celé jedné generace českých hokejistů, ale i s tím, jak zapůsobil úspěch hokejového týmu v celé společnosti. Nagano se stalo předmětem kolektivní paměti, ať se jedná již o samotný turnaj, komentáře Roberta Záruby, přijetí hokejové reprezentace u prezidenta Václava Havla či samotné přivítání českého hokejového týmu v České republice,“ řekl pro Blesk.cz autor výstavy Jan Lomíček.

Název výstavy „Přepište dějiny…! Nagano 1998–2018“ není zvolen jen tak náhodou. Jedná se o jistou výzvu našim hokejistům k současným zimním hrám, které odstartovaly 9. února v Pchjongčchangu v Jižní Koreji.

Kdy? Do 29. dubna
otevřeno čtvrtek–neděle od 10 do 18 hodin (během února a března), středa–neděle od 10.00 do 18.00 hodin (v dubnu).
Kde? Národní památník na Vítkově, U Památníku 1900, 130 00 Praha 3
Vstupné? 120 Kč / plné, 80 Kč / snížené, 200 Kč / rodinné.

Vše o ZOH v Pchjongčchangu 2018 najdete zde >>>

Program hokejového turnaje na ZOH 2018 najdete zde >>>

Online přenos zápasu Česko - Korea sledujte zde >>>

Fotogalerie
24 fotografií