Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor na falešné potratové pilulky z internetu: Mohou vás zabít

Autor: Mii - 
9. února 2018
14:30

Nebezpečný nešvar se začal poslední dobou objevovat na českém trhu s online léčivy – volný prodej falešných potratových pilulek. Ženám po nich hrozí závažné zdravotní komplikace, mimo jiné toxický šok nebo infarkt. Pilulky přitom na pohled nejsou k rozpoznání od těch pravých. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) proto upozorňuje, aby je ženy kupovaly jedině na lékařský předpis.

Hlavním problémem nebezpečných pilulek je, že nejsou absolutně k rozeznání od originálů. Mají stejnou barvu, tvar i stejný znak farmaceutické firmy. Problém ale je, že účinnou látku nemají ve správném množství, nebo ji nemají vůbec.

„Zdroj těchto přípravků, které deklarují přítomnost látek mifepriston a misoprostil, je pochybný. Uživatelky riskují vážné poškození vlastního zdraví,“ píše lékový ústav na svých webových stránkách.

Falešné pilulky můžou po požití ženám způsobit řadu problémů. Mezi nimi křeče, masivní krvácení nebo úporné zvracení a infekce. Není také vyloučeno, že kvůli absenci účinné látky ženy nepotratí.

„V souvislosti s neschváleným způsobem ukončení těhotenství byly hlášeny i smrtelné či život ohrožující případy toxického a septického šoku, infarktu myokardu a těžké hypertenze,“ pokračuje Státní ústav pro kontrolu léčiv ve svém varování.

Video  Na potraty nechodí jen ženy ze sociálně slabších skupin, říká odbornice.  - Andrea Ulagová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

České ženy přitom potratové pilulky používají stále častěji. Už v roce 2016 lékaři registrovali téměř 14 000 miniinterrupcí, přičemž 30 procent bylo právě pomocí potratových pilulek. U této metody totiž ženská děloha nemusí podstupovat chirurgický zákrok, který ji může poranit. Cena jednoho prášku je mezi 500 a 5000 korun.

Lékový ústav žádá, aby lidé podezřelé prodeje potratových pilulek na internetu hlásili.

Zobrazit celou diskusi