Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ministr odvolal exministra z čela nemocnice: „Lži, kecy, účelovka,“ brání se Němeček

Autor: ČTK - 
9. února 2018
12:22

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) odvolal ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka (ČSSD). Důvodem bylo podle něj manažerské selhání vedoucí k destabilizaci nemocnice, umělé navyšování hospodářského výsledku a střet zájmů, protože Němeček, bývalý ministr zdravotnictví, působil také ve vedení nemocnice v Bohumíně. Podle odvolaného ředitele Němečka si přitom vláda bez důvěry vyřizuje účty. 

Slova ministra Vojtěcha Adama o „odborné destabilizaci“ nemocnice však podle Svatopluka Němečka (ČSSD) poškozují její dobré jméno. Ministerstvo uvedlo, že důvodem Němečkova odvolání bylo manažerské selhání vedoucí k odborné a personální destabilizaci nemocnice, umělé navyšování hospodářského výsledku a střet zájmů, protože Němeček, bývalý ministr zdravotnictví, působil také ve vedení nemocnice v Bohumíně. Němeček podle ministerstva také vyváděl lukrativní obory do soukromých rukou.

Němeček: Vláda bez důvěry si vyřizuje účty

Důvody k odvolání, které uvedlo ministerstvo zdravotnictví, jsou podle Němečka „lži, kecy a účelovka“, napsal bývalý ministr zdravotnictví na Twitteru. „K dnešnímu dni jsem byl prostřednictvím televize odvolán naším SuperStar ministrem. Na uvedené důvody mohu odpovědět slovy jeho šéfa: lži, kecy a účelovka. Vláda bez důvěry si prostě vyřizuje účty. Lacino se nedám,“ napsal Němeček na Twitteru.

Dodal, že do dneška od ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) ani od jiných představitelů úřadu neslyšel žádné vyjádření nespokojenosti se svojí prací. „Jedná se o pokračování politicky motivované čistky,“ uvedl Němeček. Své odvolání považuje za účelové a bezdůvodné.

Nové výběrové řízení

V následujících měsících zahájí ministerstvo veřejnosprávní kontrolu zaměřenou na hospodaření a finanční operace nemocnice. Novému vedení doporučí zadání externího auditu,“ uvedla k Němečkově odvolání mluvčí ministerstva Gabriela Štěpányová.

Řízením nemocnice nebyl dočasně pověřen žádný z šesti náměstků ředitele, ale lékař Evžen Machytka, který v nemocnici působí na oddělení gastroenterologie a vyučuje na lékařské fakultě. Podle ministerstva je zkušený manažer, má zahraniční zkušenosti a věnuje se výzkumu. Ministerstvo chce na místo nového ředitele v nejbližší době vypsat výběrové řízení.

Roztržky Němečka s Babišem

Němeček byl ministrem zdravotnictví do listopadu 2016, nahradil ho stranický kolega Miloslav Ludvík, který před nástupem byl a nyní opět je ředitelem Fakultní nemocnice v Motole. Němeček měl spory s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) ještě v době, kdy Babiš působil jako ministr financí.

V listopadu 2014 na něj Babiš podal trestní oznámení kvůli nákupu zdravotnického přístroje pro nemocnici, roztržkami se zabývala i koaliční rada bývalé vlády ANO, ČSSD a lidovců. Němeček zase například řekl, že Babišem v té době vlastněná média o něm lžou se záměrem ho poškodit.

Ostravská fakultní nemocnice loni hospodařila se ziskem 111,2 milionu korun, což je zhruba o 80 milionů korun víc než v předchozím roce. Obrat přesáhl pět miliard korun.

Předseda KDU-ČSL a Němečkův bývalý kolega z koaliční vlády Pavel Bělobrádek dnes ČTK sdělil, že ministr může odvolat ředitele fakultní nemocnice kdykoliv. „Ovšem při rekordním zisku FN to opravdu vypadá spíše na osobní mstu, protože se Andrej Babiš svojí nenávistí k němu nikdy netajil,“ dodal.

Video  Němeček ještě coby ministr spolupracoval i s Martinem Stropnickým.  - Jaroslav Šimáček, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Odešli také dva náměstci

Vojtěch před dvěma týdny odvolal i ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. Od nástupu nového vedení ministerstva zdravotnictví loni v prosinci skončil kromě ředitelů nemocnic Němečka a Vrbovské také ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta a dva odborní náměstci ministra Tom Phillipp a Petr Landa, jejichž sekce byly sloučeny před koncem roku při změnách organizační struktury ministerstva.

Odešli také dva političtí náměstci, Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) a Kamal Farhan (ANO). Arnoštovou nahradila bývalá šéfka české kanceláře Světové zdravotnické organizace Alena Šteflová, Farhan se stal poslancem. Jeho místo ministr podle dřívějšího vyjádření v brzké době obsazovat nehodlá.

Zemětřesení, bouří ODS

Za změny v čelech řady institucí kritizuje Babišovu menšinovou vládu i ODS. „Nebyl to Andrej Babiš, kdo tak brojil proti výměnám na ministerstvech s každou změnou vlády a zase jako vždy změnil názor? CzechInvest, Besip, Nemocnice Na Bulovce – vláda dělá zemětřesení na důležitých postech a přitom ani nemá důvěru Sněmovny,“ míní poslanec a místopředseda strany Martin Kupka (ODS).

Babiš i další ministři již dříve odmítli, že by šlo na jednotlivých rezortech o čistky či právě zmiňované zemětřesení. Např. nový šéf ministerstva zahraničí Martin Stropnický na sněmovním plénu uváděl, že každý ministr má po jmenování právo na obměnu svého týmu.

Problém pro Vojtěcha: Státní tajemník na nemocenské

Hledání nových zaměstnanců ministerstva zdravotnictví nyní každopádně může komplikovat pracovní neschopnost státního tajemníka ministerstva zdravotnictví Ivo Benedy, na kterou upozornil server Seznam Zprávy. Podle serveru odešel na nemocenskou po jednom sporu. Nové úředníky do poměrů podle služebního zákona může místo Benedy přijímat jen takzvaný superúředník, tedy náměstek ministra vnitra Josef Postránecký.

marmat ( 9. února 2018 19:12 )

TAKOVÉHO PREMIÉRA JSME MĚLI MÍT DŘÍV....Augiášův chlív by nebyl tak zbytnělý

marmat ( 9. února 2018 19:09 )

To se brzy dozvíme...jde to vždy ruku v ruce NÁLEZ/ODVOLÁNÍ.....

marmat ( 9. února 2018 19:07 )

Proto jsou z něj doslova VŠICHNI šílení a už dlouho Vůbec si s ním nevědí rady....a dělají voloviny a chyby, které je potápěj jak Titanik???

deratizater ( 9. února 2018 14:34 )

Nehorázně předražené nákupy zdravotní techniky pod jeho vedením byly košér?A může si obyčejný doktůrek koupit luxusní rezidenci u golgového hřiště na Čeladné.?

deratizater ( 9. února 2018 14:29 )

MUDr.Němeček může být rád že že se o něj nezajímá i kriminální policie

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa