Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Čunek je za „černou ovci“, žene lidovce do vlády. Bartošek mu připomněl, kdo rozhoduje

Autor: Zuzana Štíchová - 
10. února 2018
05:50

Obnova někdejší vlády hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL není „proti srsti“ hejtmanovi Zlínského kraje a senátorovi Jiřímu Čunkovi (KDU-ČSL). Lidovci ale dlouhodobě nechtějí do vlády s trestně stíhanou osobou. Podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška je Čunek se svým názorem osamocen a podmínka pro vstup do vlády nadále platí. Čunek to považuje za ohýbání výsledků demokratických voleb, které ANO drtivě vyhrálo.

Na posledním sjezdu lidovců byl jediným, kdo vyzval na souboj o předsednický post Pavla Bělobrádka, teď je zřejmě jedním z mála, kdo by chtěl stranu znovu ve vládě, i kdyby v ní Andrej Babiš zůstal. Bývalý předseda strany Jiří Čunek tak aktuálně platí mezi lidovci s nadsázkou za „zlobivé dítě“.

Jsem přesvědčen, že lidovci by o tom (vstupu do vlády) měli jednat, a to především proto, že bychom měli respektovat výsledky demokratických voleb. Nikdo je nezpochybňuje, ale my s tou demokracií nakládáme vždy tak, jak se nám hodí. Když se nám něco nelíbí, tak řekneme, že to neuznáváme. Zkrátka volby byly demokratické, ANO vyhrálo, mají mít premiéra a je na nich, koho si dají,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Prý se na stejnou vlnu snaží naladit i vedení. To si ale trvá na svém. „Já se o to snažím celou dobu, bohužel zatím neúspěšně,“ přiznává. „Strany by měly kandidovat proto, aby byly ve vládě, ne proto, aby v ní nebyly. Kdo to nepochopí, je to jeho věc, ale my bychom to měli dělat takto. V každém případě bychom o vládě měli jednat,“ zdůraznil. 

Čunek má smůlu, podmínka trvá

Špičky strany ctí ale rozhodnutí širšího vedení, které jasně řeklo, že „přes Babiše vlak nejde“. „O vstupu do vlády rozhoduje celostátní výbor, ten dal tuto podmínku. Pro nás je závazná,“ dodal Bartošek s tím, že podmínku odsouhlasila i celostátní konference, tedy nejvyšší orgán strany. „Je to jeho osobní názor a já ho respektuji. O nikom dalším, kdo by tímto způsobem vystupoval, nevím,“ dodal Bartošek, který je na rozdíl od Čunka členem předsednictva, konkrétně místopředsedou. 

Obrat v jednání s ANO se tak zatím v podání lidovců nekoná, na rozdíl od sociální demokracie, jejíž část už o vládním angažmá otevřeně hovoří. „Proběhla dvě setkání. První bylo víceméně formální s dotazem na jednací řád Poslanecké sněmovny. Při druhém setkání už to bylo o tom, že budeme mít před sebou žádost o vyslovení důvěry v prvním kole, bavme se, co v tom druhém kole,“ shrnul Bartošek, víckrát se podle něj vyjednávací týmy nesešly.

O plodné schůzky ale nešlo. „My jsme zopakovali naši podmínku, která je důležitá, že nechceme být ve vládě s trestně stíhaným člověkem. Tím diskuze skončila,“ řekl šéf lidoveckých poslanců stručně k výsledkům jednání.

Odborník: I lidovci čekají na sjezd ČSSD

Možná to ale přece jen není definitivní slovo. Zamíchat kartami může podle politologa z Univerzity Karlovy Josefa Mlejnka ještě únorový mimořádný sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. „Je třeba počkat na ČSSD, pak se uvidí. Sám Andrej Babiš na to čeká. Mohla by nastat varianta, že pokud ČSSD do té vlády půjde navzdory trestnímu stíhání, tak může nabrat sílu argument 'obnovme původní koalici' a 'my lidovci se obětujeme' nebo něco takového,“ přiblížil jeden z možných scénářů.

Musí si položit otázku, zda, když budou v opozici, jestli mají šanci z toho něco vytěžit. Mluví se o tom, že lidsky se Pavel Bělobrádek s Andrejem Babišem vůbec nemusí. Kdyby vstupovali do vlády, Bělobrádek by tam asi nebyl, což vytváří tlak na vládu bez předsedů. To ale Babiš nechce,“ popsal Mlejnek vhled do zákulisí.

Vedení strany by totiž skutečně stačilo, aby se vlády Andrej Babiš přímo neúčastnil. O absenci obou předsedů jako o „férovém kroku“ mluvil v pátek na tiskové konferenci ve Sněmovně také 1. místopředseda strany Marian Jurečka. „Aby to nebylo kolegům z ANO líto,“ poznamenal před novináři.

A tak to u lidovců zatím vypadá na „nikdy neříkej nikdy“. „Pokud zjistí, že vláda s ČSSD a podporou komunistů má šanci, že vznikne, a jim nezbyde nic jiného, než opozice, tak skutečně mohou nabýt vrchu hlasy, že podíl na moci je pro ně výhodnější. Jak to dopadne těžko říct,“ uzavřel nástin možného vývoje Mlejnek.

Yarda ( 14. února 2018 14:37 )

Pan Čunek je IMHO jeden z mála našich politiků co na tu vrcholovou politiku má. Kdyby v příštích prezidentských volbách kandidoval, asi bych ho volil.

Antonin Blaha ( 10. února 2018 22:19 )

 Pan Cunek je jeden z mala myslicich politiku a ma smulu ze je v nemyslici strane.

Nezadat ( 10. února 2018 19:41 )

Blbeček zapomíná,že nebýt Čunka a jeho voličů co by lidovce jinak nevolili byli v řiti a ne v poslanecké sněmovně.Čunek sám získal polovinu hlasů.

marmat ( 10. února 2018 14:34 )

VONI VŠICHNI BY RÁDI DO VLÁDY, ALE BEZ VÍTĚZE

marmat ( 10. února 2018 13:59 )

NAŠTĚSTÍ je Bartošek tak nafrněnej a namistrovanej , že ho to potápí s celou KDU-ČSL a on se culí a šlape na plyn Tak jak ANO potřebuje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa