Vídeň je světovou plesovou metropolí. Každoročně se zde od konce listopadu do posledního masopustního týdne koná okolo 400 plesů. Není však nad vídeňský Ples v Opeře, společenskou akci plnou superlativů a hvězdných jmen, kterou včera večer zhlédlo u televize 1,45 milionů Rakušanů a cca pět milionů televizních diváků v zahraničí. Rakouský kancléř a zároveň nejmladší premiér v Evropě Sebastian Kurz byl v obležení dvou žen, své blonďaté partnerky Susanne Thier a černovlasé krásky, somálské modelky, spisovatelky a aktivistky za lidská práva Waris Dirie. Rakouský prezident Alexander van der Bellen byl doprovázen svým ukrajinským kolegou a prezidentem Petrem Porošenkem.

Letos nechyběl ani malý skandál na červeném koberci krátce poté, kdy rakouský prezident uvedl svého hosta. Jedna aktivistka nečekaně svlékla svůj černý kabát a ukázala nejen poprsí ale i slogan „Porosenko get the fuck out“. Návštěva ukrajinského prezidenta je v rakouské metropoli doprovázena protesty. Na ty je ovšem Ples v Opeře již léta zvyklý. Letos proti „vládě bohatých“ protestovalo 500 demonstrantů, 40 jich bylo zadrženo. Velice podobný protest letos zažil u prvního kola prezidentských voleb Miloš Zeman.

62. ročník zahájila známá moldavská sopranistka Valentina Nafornita a slovenský operní zpěvák Pavol Breslik. Vídeňský Ples v Opeře je tradiční událostí roku zejména pro debutantky z rodin rakouských vrchních prominentů. V tomto roce zazářilo na plese v bílých šatech 144 debutantek s partnery. Tanec nacvičovaly páry dlouhé týdny.

Otevření je velkolepé a vychutnat si ho můžou návštěvníci plesu skutečně nejlépe jen v lóži. V tanečním sále je doslova hlava na hlavě, lidi se mačkají jeden na druhého. Kdo zde nebyl, neumí si to představit. Je nedýchatelno. I když na chodbách jsou televize a přenos lze sledovat alespoň v klidu, přece jen není nad to zachytit atmosféru svým vlastním okem. Několik dam upadne doslova v bezvědomí. Na takové situace je ples samozřejmě připraven. Okamžitě dorazí záchranka a s ní i první pomoc, která dámy s trochou vody opět vzkřísí, a pak jen znovu na sál a „Alles Walzer“!

Fotogalerie
23 fotografií