Nejvíc asi šokuje informace, že od své plnoletosti nikdy nenavštívil autoškolu. „Je to skutečně tak, nikdy nevlastnil řidičské oprávnění,“ potvrdil policejní mluvčí Petr Zámečník.

Padla kosa na kámen

»Milovník« černých jízd, který má tentokrát zákaz až do roku 2021, ale podle všeho narazil. Od Dambořic šel domů pěšky, policisté totiž auto zabavili! „Vozidlo jsme zajistili pro účely trestního řízení. Soudu pak doručíme návrh na jeho propadnutí,“ konstatoval Zámečník.



Nenapravitelný ignorant navíc riskuje, že skončí za mřížemi kvůli maření výkonu úředního rozhodnutí. Hrozí mu až dva roky ve vězení.

ÚAMK: Recidivistům zabavit auto

Nad případem se zarazil i mluvčí Ústředního automotoklubu České republiky (ÚAMK). „Do hlavy takovému člověku pochopitelně nevidíte. Může jít o svéráznou revoltu, možná kdysi zkoušel řidičák udělat a neuspěl. Každopádně nejúčinnější postih vidíme v trendu evropské policie, totiž v zabavování vozidel. Jinak takový neřidič zase sedne za volant, protože nemá co ztratit,“ uvedl mluvčí Igor Sirota.

Brněnský právník Roman Heyduk soudí, že jenom zabavení vozidla přestupce zákona neukázní. „Podobný recidivista potřebuje nad sebou cítit bič v podobě omezení pobytu na svobodě. On si totiž dokáže vůz půjčit nebo sehnat další,“ míní Heyduk. 

To potvrzuje jiný případ z Hodonínska, který policisté aktuálně řeší. Mladá žena (28) půjčila kamarádovi (24) svůj vůz, přestože věděla, že muž nesmí za volant z rozhodnutí soudu rovněž až do roku 2021. Na svědomí měl nejen řízení bez řidičáku, ale i pod vlivem drog.

I v tomto případě policie osobák značky Suzuki zabavila a dá návrh soudu na jeho propadnutí. Mladému muži i jeho kamarádce hrozí za maření úředního rozhodnutí až dvouletý trest.

Kdy může policie vůz zabavit?

Pokud jde o trestný čin řízení bez řidičského oprávnění a ohrožení pod vlivem návykové látky. O propadnutí věci rozhoduje soud, ale již v přípravném řízení tak může na základě podnětu policie rozhodnout státní zástupce v rámci odnětí věci důležité pro trestní řízení. V krajních případech, kdy věc nesnese odkladu, může i policie nařídit a bez souhlasu státního zástupce zajistit odnětí věci.

VIDEO: Soutěž dopravních policistů na křižovatce v Brně.

Video
Video se připravuje ...

Dopravní policista Jaroslav Hulvák reprezentující Prahu zvládl přetíženou brněnskou křižovatku Vídeňská-Poříčí s přehledem. Poradil si i s neplánovaným průjezdem záchranky. Zdeněk Matyáš