Pomeje byl ve středu propuštěn z nemocnice. Jeho stav je totiž prý natolik stabilizovaný, že již není dál nezbytný jeho pobyt ve špitále. Ovšem doktorů se hned tak nezbaví. „V léčbě bude pokračovat takzvaně v domácím léčení. V současné době se léčba především bude soustředit na vyšetření, která by ji mohla doplnit,“ vysvětlil v rozhovoru pro Prásk prof. MUDr. Jaromír Astl, CSc., který je přednostou kliniky ORL v Ústřední vojenské nemocnici a operoval přímo herce a dabéra.

Ten kvůli zhoubnému nádoru přišel o hlasivky a hrtan, a tak už nemá orgán hlasu. Zda bude ještě někdy nějakým způsobem mluvit, je zatím ve hvězdách. „Rád bych v tuto chvíli řekl, že určitě ano, ale nejsem schopen to nyní zaručit v tom smyslu, že jsme na začátku,“ uvedl přední expert ORL. „Existují alternativní metody, jak vytvořit u těch lidí jakési ozvučení mluvidel pro řeč.“

Až se Pomejemu dostatečně zahojí rány po operaci, vezmou si ho do parády foniatři, kteří se s ním budou snažit nacvičit jícnový hlas. „Pokud to nebude dostatečně efektivní, tak už máme domluvenou konzultaci ohledně možnosti hlasové protézy,“ objasnil Astl, podle kterého se pro hlasovou protézu ujal i nepřesný název umělá hlasivka. „Nahradit funkci hrtanu ale nelze, není to ten původní hlas,“ varuje lékař.

Pokud by došlo na hlasovou protézu, do ukončených dýchacích cest by Jiřímu zavedli ventil mířící do polykacích cest. „Člověk se nadechne, uzavře si prstem otvor výústních dýchacích cest na povrch, vydechuje, tímto jednocestným ventilem se dostane vzduch opět do toho hltanu, rozkmitá tam sliznice a vytvoří ten pseudohlas, tedy hltanový hlas,“ popisuje proces odborník.

V každém případě prý už nikdy neuslyšíme původní hlas, který herec propůjčil v dabingu i Jean-Claude van Dammovi (57). Namísto toho bude Pomeje mluvit hrdelním a velmi hrubým a chraptivým hlasem, takzvaným vibratem, který profesor přirovnává k typickému projevu Louise Armstronga (†69). Ve skutečnosti to není skutečný hlas. „Je to ale zvuk, který umožňuje rozumět mluvenému slovu,“ dodal pro Prásk expert.

VIDEO: Pomeje den po propuštění z nemocnice: Už mu začala šichta!

Video
Video se připravuje ...

Pomeje den po propuštění z nemocnice: Už mu začala šichta! Tereza Kühnelová

 

Fotogalerie
91 fotografií