Nutriční terapeut zdarma! Poradí vám, jak levně nakoupit dietně a zdravě

Nákupní terapeut vám vysvětlí, co, jak a proč vybrat
Foto: istock
9. února  2018 
 04:00

Rádi byste hubli a jedli zdravě, ale vlastně nevíte, jaké potraviny nakupovat? Nebo si myslíte, že zdravé a dietní nutně znamená dražší, a proto hůře dostupné? Vůbec to tak být nemusí! Přesvědčte se o tom v rámci Festivalu zdravého nakupování, kde vás obchodem může doprovázet nutriční terapeut. 

Nutriční terapeut vám mimo jiné objasní, jaké jsou zásady při čtení etiket potravin. Poradí, jak porozumět tabulce výživových hodnot a jak vybírat zdraví prospěšné potraviny. Festival zdravého nakupování začíná 15. února 2018.

V rámci Festivalu zdravého nakupování budou ve všech festivalových prodejnách organizovány společné nákupy s odborníkem na výživu, díky kterému můžete získat větší jistotu při výběru potravin vhodných pro zařazení do vyváženého a zdravého jídelníčku. Pokud i vy chcete vyzkoušet nákup s odborníkem, neváhejte a registrujte se.

Společný nákup je zdarma, ale registrace je nutná s ohledem na omezenou kapacitu. Registrace jsou možné do dne předcházejícího prohlídce, dále se můžete o volných místech informovat přímo na stánku Festivalu zdravého nakupování v jednotlivých prodejnách.

„Lidé vnímají výživová doporučení selektivně, často mají strach z přídatných látek, šizených potravin, v lepším případě hledí jen na kilojouly. Celkové nutriční složení potravin ale sleduje málokdo,“ upozorňuje Karolína Hlavatá. „Stravovat se zdravě nemusí být nutně dražší. Nevhodně sestavený jídelníček vede k přejídání, a proto nás stojí často více peněz než pestrý jídelníček s vyváženým poměrem živin,“ dodala. 

Pokud se zúčastníte prohlídky, naučíte se:

• Jak si stanovit priority při nakupování.

• Které informace je třeba na atraktivních obalech potravin sledovat. Které informace musí být uvedeny a které mohou být pro nakupujícího matoucí.

• Jak se orientovat v tabulce výživových hodnot.

• Jak vybírat potraviny s vlákninou jako součást každodenního jídelníčku.

• Jak vybírat ovoce a zeleninu a jak je začlenit do svého jídelníčku.

• Jak vybírat potraviny s ohledem na obsah cukrů, tuků a soli.

• Na co se nesmí při nakupování zapomínat.

• Nejen číslo na váze, ale i složení těla hraje roli.

Využijte také možnost si pod odborným dohledem změřit složení těla na bio impedanční váze a krevní tlak. Dozvíte se nejen svou hmotnost a body mass index (BMI), ale i to, jaké je zastoupení tělesného tuku a svalů ve vašem organismu, jaké je vaše riziko vzniku srdečněcévních onemocnění dle množství nebezpečného viscerálního tuku.

S nutričním terapeutem také můžete prodiskutovat své současné stravování. Možná vás pochválí, že děláte vše správně, možná vám doporučí, abyste do svého stravování zařadili některé druhy potravin více.

Registrace na společné nákupy s odborníkem ZDE

Iniciativa Vím, co jím a piju je smluvním partnerem globální iniciativy The Choices Programme. Program Choices vznikl v roce 2007 z podnětu Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Ty totiž upozornily na živiny, které při nadměrné konzumaci mohou způsobovat neinfekční civilizační onemocnění, jako jsou nadváha, obezita, diabetes 2. typu nebo srdečněcévní onemocnění. Potraviny nesoucí logo „Vím, co jím“ obsahují žádné nebo minimální množství nasycených mastných kyselin, transmastných kyselin, soli a přidaných cukrů. U některých druhů potravin navíc logo "hlídá" celkové množství energie a poukazuje na potraviny bohaté na vlákninu. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji