Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Sobeckost, malé děti do školek nepatří.“ Facebook se pustil do Valachové, Klaus ml. se baví

Autor: jmik - 
8. února 2018
19:30

Senátní výbor se shodl na tom, že je potřeba upravit zákon z roku 2016, podle kterého mají mít školky povinnost od roku 2020 přijímat dvouleté děti. Šéf vzdělávacího výboru Václav Klaus ml. (ODS) již dříve předložil poslancům úpravu, která by takovou povinnost rušila. Klaus se v této otázce názorově střetává s exministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD), která naopak zavedla možnost, aby mohly maminky své děti dávat do školky už od dvou let. 

Valachová, za jejíhož úřadování byl zákon schválen, se vůči Klausovi ostře ohradila a předkládanou úpravu vidí jako krok zpět. Obvinila Klause ml., že vede křižácké tažení proti maminkám a dětem. Ve snaze upozornit na poměrně složitý problém, ve kterém se střetávají různé názory, rozjela na svém Facebooku anketu, zda by mateřské školky měly mít takové kapacity, aby mohly přijmout děti mladší než tři roky, pokud o to budou mít rodiče zájem.

Tím odstartovala bohatou přestřelku diskutujících s nejrůznějšími názory. V anketě zatím hlasovalo přes 13 tisíc lidí a momentálně to pro Valachovou vypadá na hubený výsledek, přes 86 procent hlasujících zvolilo odpověď „Ne, rodiče se mají starat o děti“.

Klaus ml.: Výsledky ankety ji rozhodily

K momentálním výsledkům ankety a obviněním ze strany Valachové se Václav Klaus ml. pro Blesk Zprávy vyjádřil: „Rozhodilo ji to, ostatně výsledky ankety hovoří za vše. Není možné nacpat tolik malých dětí do školky, zničili bychom úroveň předškolního vzdělávání a náklady pro obce by byly enormní. Pro města nad 10 000 obyvatel by to znamenalo postavit nové školky za několik milionů.“

Původní návrh vnímá Klaus prý jako nesystémový a jako problém nevidí ani to, že stát zrušil jesle. „V našem státě máme do tří let placenou rodičovskou dovolenou. Takhle malým dětem je nejlépe doma u mámy, potřebují spoustu lásky,“ argumentuje Klaus.

Video  Klaus a Valachová v hádce o postižených dětech: On: „Vyhnala jste je!“ Ona: „Mlčte!“  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Přestřelka na sociálních sítích

Názory na umístění dvouletých dětí do školky se různí i mezi účastníky ankety. Některé příspěvky poukazují na odpovědnost rodičů při pořízení dítěte a umístění dvouletého dítěte do školky vnímají jako zbavování se odpovědnosti. Někteří si zase myslí, že Valachová chce podrobit již takto malé děti „státní výchově“. „Ne, dvouleté dítě potřebuje mámu a ne náhradní péči,“ napsala například Marcela L. 

Řada přispěvatelů naopak poukazovala na vlastní složitou životní situaci, ve které by možnost umístit takto malé dítě do školky uvítali a za dobrý nápad to považují i maminky s více dětmi. „Jen by mě zajímalo, jak se Amerika, Belgie, Francie, Holandsko dostaly tam, kde jsou, a přitom tamní matky musí do práce už tři měsíce po porodu. Dle těchto názorů jsou vyspělé země národy psychicky labilních lidi… hm, opravdu zajímavé,“ okomentovala například uživatelka Silvie.

Valachová: Budu bojovat dál

Valachová se i přes momentální neúspěch nehodlá vzdát. „Rozhodnutí senátního výboru pro vzdělání vytáhnout do boje proti českým maminkám a znemožnit dětem mladším tří let v mnoha regionech, aby mohly se svými kamarády navštěvovat mateřské školy, mne velmi mrzí,“ uvádí Valachová na svém Facebooku.

Problém vidí hlavně v podmínkách, které stát vytváří školkám k jejich práci. Chce udělat všechno pro to, aby zřizovatelům zůstala povinnost vytvořit dostatek míst ve školkách tak, aby do nich děti mladší než tři roky mohly docházet. „Vůbec nepochybuji o tom, že naprostá většina maminek by byla ráda se svými prťaty doma, ale realita dnešního světa je jiná a mnoho rodin si to z existenčních důvodů nemůže dovolit,“ okomentovala.

Video  Klaus a Valachová v hádce o postižených dětech: On: „Vyhnala jste je!“ Ona: „Mlčte!“  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

urim ( 9. února 2018 17:42 )

Nechci se o nikoho otírat,ale pokud tedy už mají potřebu pracovat pár týdnů po porodu,tak jim doporučuji emigraci do Číny, tam se rodí za pochodu přímo v brázdě s rýží a potom dítě tahají v pytli na zádech. To by jim mohlo vyhovovat.

hejhej ( 9. února 2018 14:55 )

Valachová se řadí k nejhorším ministrům školství. Buď je úplně blbá, nebo někomu poplatná. Dvouleté dítě do školky nepatří, stejně jako povinná předškolní docházka je k ničemu.O inkluzi je zbytečné se zmiňovat. Pan Klaus ml. je na svém místě, má rozumné a opodstatněné názory. Jen škoda, že je členem ODS, kde stále přetrvávají dinosauři, kteří za svých vlád zničili co se dalo a to nejen ve školství.

urim ( 9. února 2018 13:11 )

myslíš tu většinu lidí nad padesát let? Tipuji,že ty jsi jeslemi prošla a nejspíš taky tvé děti a je to taky znát na tvých agresivních příspěvcích. Flora prachy a kariera nejsou vše. Každá žena pokud jen trochu může,by se měla starat o své malé dítě intenzivně min.do 3 let a pokud není schopna něco obětovat,nemá být matkou,stejně by za nic nestála.

urim ( 9. února 2018 13:04 )

flora-nemám nic proti matkám co chtějí pracovat,ale mít děti něco stojí a pokud jim jsou peníze bližší, at děti raději nemají.

flora ( 9. února 2018 12:17 )

A tebe vychovala matka, nebo jsi měla smůlu na nějakou zvrácenou jeselskou výchovu? Většina dnešních lidí jeslemi prošla , ale tak postiženou psychiku jako ty opravdu nemá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa