Botanická zahrada hl. m. Prahy už dlouhodobě pořádá noční prohlídky ojedinělého skleníku Fata Morgana. Prohlídky probíhají za téměř kompletního setmění. Notně ztlumená světla ve skleníku pouze pomáhají návštěvníkům v orientaci a i s nimi není moc co k vidění. Důležitá je proto role průvodce, který funguje nejen jako „světlonoš”.

Návštěvníci tak mají možnost plně se soustředit nejen na květinu či dřevinu, na kterou průvodce svým světlem ukáže, ale i na jeho výklad. Místo zdlouhavého čtení informačních cedulí se stačí jen zaposlouchat. Výklad se přitom kolikrát týká nejen botanických zajímavostí, ale i třeba kulturních, rituálních či historických.

Skleník není domovem jen pro rostliny

To vše se odehrává za zvuků charakteristického žblunkání vody, nebo kvákání žab. Jejich zvuky jsou přitom během dne reprodukovány, poněvadž ve dne jsou zticha. I to je jedna z výhod noční prohlídky. Nehledě na to, že noční prohlídky jsou kapacitně limitované, tudíž nedochází k tlačenicím.

Krom rostlin, kterých je nepřeberné množství od pryžců, agáve až po masožravé, je možné si prohlédnout i zdejší živočichy. Vyjma ryb v tamních tůňkách je také při troše štěstí možné potkat i žáby nebo mravence, které se z jedné části skleníku bezděčně rozutekly po celé jeho ploše. Prohlídkový okruh je rozdělen do 3 částí s rozdílnou teplotou i vlhkostí vzduchu. Rostliny jsou přitom děleny podle kontinentů. Zájemci se seznámí s rostlinami od Ameriky přes Asii i Afriku nebo Austrálii. Klima skleníku je přizpůsobeno tak, aby rostlinám vyhovovalo.

Na noční prohlídky je nutná rezervace předem

Noční prohlídky ve skleníku Fata Morgana Botanické zahrady Praha jsou veřejností hojně oblíbeny a vyhledávány. Je proto zapotřebí rezervovat se dostatečně předem. Příznivcům zahrádkářství či exotických rostlin lze tento zážitek jen doporučit. S trochou představivosti se totiž opravdu budou cítit jako v džungli, jelikož absence světla dává zapomenout i tomu, že je člověk „jen” ve skleníku. Noční prohlídky potrvají až do 24. března.

Fotogalerie
21 fotografií