Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čech ve službách dobyvatele vesmíru: Je úplně normální, říká Pavlík o Muskovi

Autor: Pavla Ksiazkiewiczová - 
8. února 2018
05:00

Miliardář Elon Musk (46) opět vrátil úspěšným startem Falconu Heavy lidstvu pocit dobyvatelů cizích světů. A pod úspěchem zkušebního letu nejtěžší a nejsilnější rakety světa se skví i podpis jednoho Čecha – rodáka z Veselé u Zlína Davida Pavlíka (37)!

Počítačový inženýr Pavlík pro Muskovu vesmírnou agenturu SpaceX pracuje tři roky jako jediný Čech! A nyní se i on zvěčnil mezi asi 6000 zaměstnanci na plaketu, kterou nese kosmem letící rudý vůz Tesla Roadster. Ve SpaceX Pavlík pomáhá urychlovat zpracování dat z testů a letů raket.

V současné době pracuje hlavně jako softwarový manažer projektu Dragon, což je kosmická loď schopná přepravovat náklad do vesmíru a zpět. A co nejdřív by měla začít testovat přepravu lidí, aby posléze dovezla na Mars první kolonizátory. Úspěch Muskovy vesmírné agentury vidí Pavlík v tom, že má brilantní vizi – SpaceX navrhuje, vyrábí a spouští pokročilé rakety a kosmické lodě s cílem umožnit lidem žít na jiných planetách.

Vize se pak promítá do všeho, co firma činí. Je cítit na každé poradě, a co s ní není v souladu, do toho se nepouští,“ prozradil rodák z Valašska. Podle něho firmy Elona Muska zachraňují planetu a připravují umožnit lidstvu stát se multiplanetárním druhem. „Podřizuje tomu opravdu vše a přidaná hodnota je v tom, že to dělají chytře, s přihlédnutím k byznysu,“ popsal.

Pavlík se do SpaceX dostal přes Gatesův Microsoft či Bezosův Amazon. O kosmos se do té doby prý nezajímal. „Do SpaceX jsem šel pracovat pod podmínkou od manželky, že nikdy nahoru nepoletím,“ řekl Pavlík s úsměvem. S Muskem se prý v práci potkává. „Je úplně normální, když se s vámi potká, dá se do řeči,“ řekl.

Megaúspěch raket Falcon Heavy

Dvě rakety dosedly vedle sebe ve zlomku vteřiny, na přistání třetí čekaly miliony diváků marně. Plošinu v Atlantiku, asi 340 km od břehů Floridy, nenašla. „Dopadla do vody pár set metrů vedle,“ objasnil Musk. Možnost využívat rakety opakovaně jeho vesmírný program zlevňuje, úspora v případě úspěšného návratu všech tří raket by byla asi 1,85 miliardy korun. Havárii třetí rakety ale nikdo za neúspěch testu nepovažuje.

MILIARDOVÝ VIZIONÁŘ

* Elon Musk (46) se narodil v JAR v roce 1971.

* V dětství byl šikanován.

* Má doktorát ze Stanfordovy univerzity.

* V roce 2002 od něho eBay odkoupil PayPal za 30 miliard korun, čímž Musk získal kapitál na založení společnosti SpaceX.

* Patří mu společnosti SpaceX, Tesla a The Boring Company.

* Loni byl krátce v poradním sboru prezidenta Trumpa, odešel ale po odstoupení USA od Pařížské klimatické dohody.

* Forbes ho označil za 21. nejmocnějšího muže světa.

* Jeho jmění je odhadováno na zhruba 417 miliard korun.

* Byl dvakrát ženatý, má šest synů. Naposledy randil s Amber Heard (31), bývalkou Johnnyho Deppa (54).

Starší Muskova raketa:

Video  Z vesmíru na planetu Země: NASA zveřejnila video přistání rakety.  - Reuters
Video se připravuje ...

mim33 ( 8. února 2018 16:27 )

Oprava: Palec měl být samozřejmě dolů.

mim33 ( 8. února 2018 16:25 )

Firma hlásí rekordní ztráty ( goo.gl/rYoh5T ), ale vystřeluje bordel do vesmíru. Žádný problém, když to dotuje daňový poplatník. Na konci téhle šílené jízdy bude totální krach nejen Tesly, ale celých předlužených USA.

..krakonos500 ( 8. února 2018 14:23 )

Až mimozemšťané navštíví naší sluneční soustavu a uvidí to auto se supermanem a ručníkem kroužit kolem Slunce, tak honem zařadí zpátečku domů a zabarikádují se.

nilud ( 8. února 2018 10:45 )

Ono je v kosmu málo šrotu,tak se americkej přiblblík postaral aby ho tam bylo ještě víc.

Imro Duri ( 8. února 2018 09:45 )

Davida Pavlíka poznám a viem že pracoval ako jediný Čech pre Muskovu vesmírnou agenturu SpaceX a viem že v tejto misie mal na starosti návrat tretieho modulu a výpočet dráhy na pristávacu plošinu! Možno to bolo len v desatinnej čiarke ale inak všetko ok! (žartujem!) obdivujem týchto ludí!

Zobrazit celou diskusi