Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Je to hrozba pro půl Evropy.“ Rusko umístilo nové balistické rakety u Kaliningradu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
7. února 2018
22:30

Rusko dopravilo do Kaliningradské oblasti další mobilní balistické rakety Iskander, které tu budou trvale. Při návštěvě jednotky NATO v litevském městě Rukla severozápadně od Vilniusu to ve středu prohlásila litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová. Rakety v ruské enklávě mezi Polskem a Litvou jsou podle prezidentky „hrozbou pro polovinu evropských států“. Vysoký ruský představitel informaci o nových raketách v Kaliningradské oblasti potvrdil.

První rakety Iskander, které mají dolet 500 kilometrů a podle západních expertů jsou vysoce přesné, rozmístila ruská armáda v Kaliningradské oblasti už koncem roku 2016. Původně se očekávalo, že rakety, které mohou nést jaderné i konvenční hlavice, jsou v oblasti jen dočasně po dobu velkého vojenského cvičení Západ 2017.

NATO: Akci Ruska nebudeme ignorovat

„Rakety Iskander jsou právě v této chvíli instalovány v Kaliningradě k trvalému umístění,“ řekla Grybauskaitéová, aby dodala: „Ohrožují nejen Litvu, ale i polovinu evropských států.“

Lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkevics označil ruskou akci za jasný podnět k jednání NATO. „Musíme se sejít a promluvit si o nutnosti větší spolupráce. Je třeba sjednotit a posílit naše bezpečnostní opatření vůči hrozbě Ruska,“ uvedl.

Odpal mobilní balistické rakety Iskander Odpal mobilní balistické rakety Iskander | reprofoto/twitter

K situaci se vyjádřil i jeden z činitelů NATO, který prohlásil: „Umístění jakéhokoli raketového systému v blízkosti našich hranic jen zhoršuje napjatou situaci mezi členskými státy NATO a Ruskem. Střely Iskander jsou schopné nést jadernou hlavici a my tuto skutečnost nemůžeme jen tak přejít.“

Rusové: Reagujeme na kroky NATO

Rozmístění raket v rozhovoru pro agenturu RIA Novosti potvrdil šéf branného výboru ruské Státní dumy Vladimir Šamanov. Řekl, že jde o reakci na posilování jednotek Severoatlantické aliance bezprostředně u ruských hranic. NATO se v roce 2016 v reakci na agresivní akce Moskvy vůči Ukrajině rozhodlo vyslat do Polska, Pobaltí, Rumunska a Bulharska celkem čtyři prapory a rovněž americkou obrněnou brigádu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov si stojí za tím, že Rusko má právo rozmisťovat balistické střely na svém území a nemusí se ze svých akcí nikomu zpovídat. „Tohle je čistě záležitost Ruské federace. Naším záměrem není nikoho ohrožovat. Je naším výhradním právem rozmisťovat naše zbraně na našem území, jak uznáme za vhodné,“ oznámil.

zadnice ( 8. února 2018 10:11 )

„Je to hrozba pro půl Evropy.“ Rusko umístilo nové balistické rakety u Kaliningradu. A co má být? Jsou na svém území a kde mají rakety USA a NATO???

gabreta ( 8. února 2018 10:10 )

Litevská soudružka a NATO se diví? Nejspíš chyběli ve škole, když se probíral "Třetí Newtonův pohybový zákon", který říká: Dvě tělesa na sebe navzájem působí stejně velkými silami opačného směru (akce a reakce). Tyto síly vznikají a zanikají současně. No a mají hned vysvětlení důvodu umístnění raket Rusákama do Kaliningradské oblasti! A navíc, Rusáci je rozmistňujou na vlastním území, což se o NATO říci nedá!!

sharp ( 8. února 2018 09:54 )

Zase ta zakomplexovaná litevská prezidentka. Rusové dělají správně. Když kolem Ruska krouží USA s NATO, je třeba se zabezpečit. Navíc, Rusové zbrojí na svém území, nedělají si základny na cizím jako USA.

begina ( 8. února 2018 09:54 )

Místo nenávisti k Rusům si zopakuj základní školu, to je katastrofa

tgbg ( 8. února 2018 09:43 )

Ruští fašisti a islamisti chtějí zničit civilizovanou Evropu. Zničí tak akorát sami sebe.

Zobrazit celou diskusi