Verdikt Zlatých glóbů se vnímá jako předzvěst vyznamenání nejprestižnější cenou světové kinematografie v podobě hollywoodského Oscara. Podobně fungují Ceny české filmové kritiky vůči akademiky FTA udílenému Českému lvu.

Zlaté glóby stejně jako Oscary provází defilé oslnivých rób za doprovodu povinných smokingů. Velké gala, večerní toalety a smokingy začíná čím dál víc konečně respektovat i ceremoniál Českého lva. Nikoli však v rovině dress code zcela ostudné, ČT živě přenášené Ceny české filmové kritiky. Fakt, že mají komorní formát, jenž volba malé pražské Archy potvrzuje, na této skutečnosti nic nemění.

Bída bez noblesy

Ještě před tím, než bylo za nejlepší film 2017 vyhlášeno česko-slovenské drama Špína a jeho režisérka Tereza Nvotová objevem roku, Václav Kadrnka obdržel cenu za režii středověké roadmovie Křižáček a režisér Bohdan Sláma bodoval scénářem k Bábě z ledu, se ze sálu uklízely neobsazené židle.

Řada hostů, jež potvrdila účast, nepřišla. Deficit osobností korzujících na rudých kobercích Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary byl letos mimořádný. 

Na ČT ART přenášené Ceny české filmové kritiky připomínaly sraz blízkých i vzdálených příbuzných, z nichž většina kýženou etiketu večera nezvládla. Černé punčochy a silné punčocháče stejné barvy, separátní saka, boty na podrážce ze surové gumy a další jiná na dress code páchaná zvěrstva bídnou úroveň jen potvrzovala.

Video
Video se připravuje ...

Jak bydlí módní guru Františka Čížková? Kouzlí s nábytkem! Thomas Kruchina, Jan Jedlička

Kultivovanost provinčně vyznívajícímu glamour noblesu postrádajícímu podniku v podstatě dodávalo jen duo moderátorů večera: držitelka Českého lva, za módní ikonu považovaná Jana Plodková a žádaný režisér plus prosazující se herec Jiří Havelka.

Tereza Nvotová: Styling na nedostatečnou
Autor: Herminapress.cz

Tereza Nvotová: Styling na nedostatečnou

Kritici ji označili za objev roku a její skvělé, i na cenu Českého lva v řadě kategorií nominované česko-slovenské drama Špína za nejlepší film. Outfit, v němž mladá a talentovaná Tereza přebírala ceny, bohužel neobstál. Asií inspirovaný model ke kolenům z lesklého saténu rozhodně nesnese silné punčocháče ani v případě neformální příležitosti, natož na gala večeru.

Známka: 5

 

Jana Plodková a Filip Žilka: V rámci alternativy Creative Black Tie
Autor: Herminapress.cz

Jana Plodková a Filip Žilka: V rámci alternativy Creative Black Tie

Držitelka křišťálové sošky Českého lva za herecký výkon v hlavní roli ve filmu Protektor večer spolu s Jiřím Pavelkou kultivovaně moderovala, což se o všech proslovech aktérů pozvaných na pódium říci nedalo. Působivě zřasená, do vlečky přecházející róba s podvlečenými rukávy připomínajícími brnění či pláty stroboskopu, patří k první lize a v podstatě jediná rozsvítila pohřební čerň outfitů. Dandy české scény, populární optik Žilka jako vždy držel v saku na kočárkové zapínání se svou družkou krok.

Známka: 1

Anna Krtičková: Kravína hodná etuda
Autor: Herminapress.cz
 

Anna Krtičková: Kravína hodná etuda

Úspěšná výtvarnice proměnila nominaci v kategorii audiovizuální počin ve výhru plakátem k snímku 8 hlav šílenství. Šílený je i outfit, jenž pro ceremoniál v Arše zvolila. Tón v tónu urputně vyladěná kombinace topu a do zvonu rozvolněné sukně z taftu připomíná modely provinčních pseudonávrhářek. Silné punčocháče v barvě úlet stvrzují. O kožených holínkách nemluvě. Tohle neprojde ani na ulici, natož na slavnostním ceremoniálu.

Známka: 5

 

Zuzana Kronerová a manžel Milan Hladký: Problém jménem punčochy
Autor: Herminapress.cz

Zuzana Kronerová a manžel Milan Hladký: Problém jménem punčochy

Zuzana Kronerová převzala v doprovodu manžela cenu za ženský herecký výkon v titulní roli za part vdovy v oceňovaném, i na Českého lva masivně nominovaném snímku Bohdana Slámy Bába z ledu. Choť správně vzhledem k příležitosti zvolil smoking, vedle nějž se navy modré, ke krku uzavřené, pod lýtko spadající šaty s moderní designovou broží jevily příliš civilně. Což by nevadilo. Přešlapem jsou především černé punčochy. Měly být super tenké a tělové. Ideálem by byla nahá noha a jiné než černé doplňky.

Známka: 2-

 

Bára Poláková: Dobré, nikoli perfektní
Autor: Herminapress.cz

Bára Poláková: Dobré, nikoli perfektní

Jako jedna z mála kreací zaujala i tato, na cenu za výkon v hlavní ženské roli v Krobotově snímku Kvarteto navržená herečka, která nedávno změnila dlouhé vlasy za krátké a sestřihu přizpůsobila více minimalisticky laděný, pánským stylem ovlivněný šatník. Spojení nenápadného topu, flitrované sukně a saka si hezky hraje s matem a leskem, leč neoslňuje. Sukně měla mít podobu úzkého pouzdra, sako méně široké klopy a sahat o něco níž. Neotřelé stříbřité boty s kabelkou naštěstí celek oživí.

Známka: 2

 

Stanislav Majer s přítelkyní: Frajer v zakázaném uvolnění
Autor: Herminapress.cz

Stanislav Majer s přítelkyní: Frajer v zakázaném uvolnění

Hraje v divadle, filmu a veřejnost jej především zná z TV seriálů. Pro řadu žen je sexy přitažlivým mužem, městská ležérnost korunovaná námořnickým kulichem na hlavě je pro něj typická. Smokingem neopovrhuje, ale v případě gala večera Cen české filmové kritiky oblékl ceremoniál a význam ocenění dehonestující antracitové džíny s rolákem a separátním sakem v doprovodu v outfitu křičících nepatřičných bot. Společenský overal sličného doprovodu představoval dobrý nenápadný standard, ale působil stylisticky nedotaženě.

Známka: 4

 

Karel Roden: Ležérnost mimo hru
Autor: Herminapress.cz

Karel Roden: Ležérnost mimo hru

Dvakrát za herecký výkon nominovaný Karel Roden si odnesl cenu za part Julia Ševčíka v biografickém dramatu Masaryk a temně modrým oblekem s nedbale rozepnutou košilí stejné barvy a perfektními polobotkami opět připomněl, jak mu je oficialita cizí. Když ne smoking, tak černý oblek. Každopádně síla charisma, střídmá elegance, kvalita svršků a doplňků hrany nedostatku obrousí.

Známka: 2

 

Fotogalerie
8 fotografií