Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Merkelová po nočním maratonu odvrátila propadák. S velkou koalicí přijdou velké změny

Autor: ČTK - 
7. února 2018
10:35

Německo podle všeho znovu povede velká koalice. Konzervativní unie CDU/CSU Angely Merkelové a sociální demokracie (SPD) se totiž po celonočním jednání dohodly na znění koaliční smlouvy. Dosažení koaliční dohody o nové německé vládě potvrdil šéf kancléřství a úřadující ministr financí Peter Altmaier. Zemi podle něj pomůže. Dohodnuto by již mělo být, kdo povede jaké ministerstvo. A právě tady vidí komentátoři místo, ve kterém kancléřka oslabila.

Závěrečná část vyjednávání se proměnila ve čtyřiadvacetihodinový maraton schůzek šéfů trojice stran i širších vyjednávacích týmů, který se ke konci podařilo dotáhnout až ve středu dopoledne. Spory se během noci vedly jak o programu, tak o rozdělení ministerstev.

Pokud jde o personální otázky, vyšla nakonec CDU/CSU výrazně vstříc sociálním demokratům. Podle německých médií totiž SPD obsadí ministerstvo financí, které je po postu kancléřky všeobecně považováno za druhou nejdůležitější vládní pozici.

Musím se jít osprchovat, říkal ministr po nočním maratonu

Dohodu trojice stran dopoledne potvrdil mimo jiné šéf kancléřství a úřadující ministr financí Peter Altmaier (CDU). „Máme koaliční smlouvu, která pro velmi mnoho občanek a občanů představuje pozitiva,“ řekl novinářům s tím, že se teď musí jít po celonočním jednání osprchovat.

Šéf poslanců CSU Alexander Dobrindt zase podotkl, že už je načase, aby spolková republika měla novou vládu. „Takže je to dobré ráno,“ uvedl. Kancléřka Merkelová berlínskou centrálu křesťanských demokratů opustila kolem 10:30 SEČ bez komentáře.

Oslabení Merkelové, úspěch SPD

Koaliční smlouvu, kterou by už dnes trojice stran mohla představit veřejnosti, budou v příštích týdnech schvalovat sjezdy CDU a CSU a také vnitrostranické referendum SPD. Právě souhlas sociálních demokratů není ale úplně jistý. Pokud ho nakonec udělí, mohla by už třetí velká koalice za poslední čtyři volební období vzniknout v první polovině března.

Přesun ministerstva financí, které by mohl vést dosavadní hamburský primátor Olaf Scholz, je považován za jednoznačně největší změnu poměrů v koalici, která Německo vedla už v uplynulém volebním období. Pozorovatelé ho vnímají jako jednoznačný úspěch SPD, a naopak oslabení Merkelové, jejíž CDU resort posledních osm let vedla.

Více žen ve vládě

Křesťanští demokraté sice mají získat ministerstvo hospodářství, to se ale svým významem resortu financí zdaleka nevyrovná. Z dalších úřadů si CDU udrží například ministerstvo obrany. V kabinetu má být tentokrát raké více žen. Merkelová se už dříve nechala slyšet, že chce, aby polovina postů za její stranu byla obsazena ženami. Dobré šance na udržení ve vládě i díky tomu má ministryně obrany Ursula von der Leyenová.

Očekává se, že do kabinetu nově vstoupí sárská ministerská předsedkyně Annegret Krampová-Karrenbauerová, která je pro budoucnost považována za možnou nástupkyni Merkelové na čele vlády.

Další tváří ve vládě by měl být končící bavorský premiér Horst Seehofer, který má vést ministerstvo vnitra. Jeho Křesťanskosociální unie (CSU) si má udržet resorty dopravy a rozvojové pomoci. Nejspokojenější mohou být podle pozorovatelů sociální demokraté, kteří vedle financí povedou i silné resorty zahraničí a práce a sociálních věcí. V čele německé diplomacie zřejmě stane předseda SPD Martin Schulz, a to navzdory tomu, že v minulosti jasně vyloučil, že by vstoupil do vlády pod Merkelovou. Také Schulz počítá s tím, že nejméně polovina postů za sociální demokraty připadne ženám.

Nelehká vyjednávání

Nelehká vyjednávání o nové vládní koalici v Německu po loňských zářijových parlamentních volbách prošla dvěma hlavními fázemi. Poté, co v listopadu ztroskotal první scénář vládní koalice konzervativní unie CDU/CSU, Svobodné demokratické strany (FDP) a Zelených, začali v polovině prosince vyjednávat s CDU/CSU sociální demokraté (SPD). 

Pokud přes výhrady sociální demokraté nakonec vládě dají zelenou, mohla by už třetí velká koalice za poslední čtyři volební období vzniknout v první polovině března. Vytváření vlády, v jejímž čele bude už počtvrté v řadě Merkelová, v Německu ještě nikdy netrvalo tak dlouho jako nyní.

Video  První projev Merkelové po volbách: Doufali jsem v lepší výsledek  - Reuters
Video se připravuje ...

 

zidoniusek ( 7. února 2018 11:31 )

dmentní trojkombinace,doufám,že Babiš kk nim nepoleze po čtyřech!

Deneček ( 7. února 2018 11:30 )

Merkelová má důvod k úsměvu a celá Evropa kvůli ní k pláči.

senil666 ( 7. února 2018 11:23 )

Tohle bude znamenat smrt pro SPD. Už teď jsou preference SPD jenom na 17%. Takže všechno špatné je i k něčemu dobré. http://www.epshark.cz/clanek/423/nemecko-rozdil-mezi-spd-a-afd-je-uz-jenom-2

luder ( 7. února 2018 10:42 )

Frau Merkel! https://www.youtube.com/watch?v=1mMGqgJDmwE

Zobrazit celou diskusi