Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nová jaderná doktrína USA je plná chyb: Tchaj-wan prý patří Číně a Kurily Rusku

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. února 2018
00:40

Jaderná doktrína, kterou minulý týden vydalo americké ministerstvo obrany, vzbudila mnoho kritiky. Především ze strany Ruska a Číny, země v dokumentu figurují jako hlavní jaderné hrozby. Ukázalo se, že zpráva byla plná chyb a úřad byl nucen je opravit. V obrazových přílohách označili Tchaj-wan za součást Číny a sporné Kurilské ostrovy zase přiřadili Rusku. Ministerstvo muselo celou vydanou kopii stáhnout ze svého webu a přepracovat ji, informovala o tom stanice CNN.

Na chybu americké ministerstvo upozornil japonský deník Japan Times, k ošemetné záležitosti se nenásledně vyjádřil mluvčí Pentagonu. „Ano, v Jaderné doktríně pro rok 2018 byla chyba,“ uvedl, aby dodal: „Dokument prošel několika úpravami, bohužel se stalo, že některé chyby nebyly zachyceny a prošly do finální podoby. Jiné byly opraveny včas.“ Mluvčí narážel na to, že v jedné verzi byl celý Korejský poloostrov zabarven severokorejskou vlajkou. Omyl byl ale napraven a ve vydané verzi figurovala už i vlajka Jižní Koreje.

Nepřesnosti revizní komisi navzdory

„Nemělo by se to stávat, ale člověk není neomylný. Bohužel, tato chyba se mohla dotknout našich asijských spojenců,“ uvedl Adam Mount z Federace amerických vědců, pod které projekt doktríny spadá. „Prezident Trump strávil celý rok strefováním se do KLDR, jeho narážky byly často mířené i na Jižní Koreu. Tohle je další hřebíček do rakve. Muselo to vést k dost trapnému hovoru,“ dodal Mount.

Chyby v doktríně - Kurilské ostrovy jsou přiřazené k Rusku, Tchaj-wan k Číně, přes celý Korejský poloostrov je zobrazená severokorejská vlajka. Chyby v doktríně - Kurilské ostrovy jsou přiřazené k Rusku, Tchaj-wan k Číně, přes celý Korejský poloostrov je zobrazená severokorejská vlajka. | reprofoto/twitter

Doktrína se zaměřovala především na Rusko. „Rusko pohlíží na USA a členy NATO jako na hlavní hrozby jeho geopolitických ambicí, svým jednáním ohrožuje globální bezpečnost,“ uvádí zpráva. „Během posledního desetiletí vzrostl počet jaderných zbraní ve světě, a to i přes veškerou snahu, kterou USA vyvinuly, aby jaderné zbrojení zastavily,“ vyjádřil se k doktríně prezident.

Kritika jaderného dokumentu

Cílem zprávy je zejména odradit Rusko od toho, aby hrozilo byť jen omezeným jaderným útokem v Evropě. Analýza Pentagonu se přitom odvolává na současnou ruskou aktivitu, která podle Američanů hrozí nekontrolovanou eskalací konfliktů v Evropě. Dále chce zbavit Peking chybného předpokladu, že jakékoli použití jaderných zbraní, byť omezené, je přijatelné.

Moskva celý dokument označila za protirusky zaměřený. Čínské ministerstvo obrany překvapilo, že Čína je v doktríně označena za jaderného protivníka USA. Číňané zároveň vyzvali Washington ke snížení amerického jaderného arzenálu, který je mnohem větší než čínský.

Zobrazit celou diskusi