Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odstartovala nejsilnější raketa světa Falcon Heavy. K Marsu letí i s autem Muska

Autor: Mii - 
6. února 2018
22:30

Vesmírná událost roku. I tak by se dal popsat start nejsilnějšího raketového nosiče současnosti, Falcon Heavy, od soukromé společnosti SpaceX vizionáře Elona Muska. Raketa, která má v budoucnu sloužit k dopravě nákladu na Měsíc a Mars, se v úterý pokusí vynést na dráhu kolem Slunce elektromobil Tesla Roadster. Vozidlo se může dostat i na Muskův vysněný Mars. Let je zatím testovací, ale pokud se zdaří, bude to významný milník. Start byl plánovaný na 19:30 českého času, nakonec proběhl ve 21:45 kvůli silným větrům v horních vrstvách atmosféry.

Falcon Heavy je těžká raketa, která vznikla rozšířením Falcon 9 o dva pomocné vzletové stupně a kterou v parametrech pro hmotnost nákladu překonává jen starý americký Saturn V. Tedy raketa, díky které se člověk podíval na Měsíc. Zatímco Falcon 9 je vybaven devíti motory, Falcon Heavy jich má trojnásobek.

Raketa díky tomu disponuje ohromnou silou, několikrát větší než všechny současné rakety. Do vesmíru má být schopná dopravit až 63,5 tun nákladu.

Připomeňte si start Falcon Heavy přímo z Floridy:

Doprava těžkého nákladu je také účel, za kterým byl Falcon Heavy stavěn. Do vesmíru je potenciálně schopen dopravit ohromné množství předmětů, což představuje řadu příležitostí, ať už byznysových (dopravování těžších satelitů do vesmíru) nebo vědeckých (posílání lidí hlouběji, třeba jednou na Mars).

Každá cesta Falcon Heavy je navíc relativně levná. Začíná na 90 milionech dolarů (1,8 miliardy korun), což samozřejmě není málo peněz, ale start druhé nejsilnější rakety dneška Delta IV Heavy stojí 350 milionů dolarů (7,1 miliardy korun). Nemluvě o tom, že unese jen polovinu nákladu.

Každá část rakety dopadne jinam

Úterní start byl z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Je to totožné místo, ze kterého proběhl start legendární mise Apollo 11 na Měsíc. SpaceX uzavřela v roce 2014 s NASA smlouvu, aby dalších 20 let mohla středisko používat právě pro starty Falcon 9 a Falcon Heavy.

Na sedadle řidiče je Starman

Během letu se od nosiče oddělily pomocné stupně, které kontrolovaně přistály na Mysu Canaveral. Pak oddělil první stupeň centrální části rakety, měl přistát na plošině v Atlantickém oceánu. Nejdůležitější úkol zbude na druhý letový stupeň – do vesmíru vynese elektromobil další Muskovy společnosti Tesla. Na jeho sedadle sedít postava hvězdného muže Starmana oděného do kosmického obleku SpaceX.

Start rakety mohla zkomplikovat řada věcí. Už odpočet může zastavit přímo letové středisko, pokud bude mít nějaké námitky, nebo automaticky řídicí systém na základě nesrovnalostí při vyhodnocování dat.

Další problémy mohly nastat ve vzduchu. S raketami SpaceX se to v minulosti několikrát stalo. Jednou dokonce vybouchla raketa přímo na odpališti a způsobila značné škody. Že test nemusí být úspěšný, několikrát opakoval i šéf celé firmy Elon Musk. Od toho ale testy slouží – aby identifikovaly možné problémy před ostrým použitím.

cid2000 ( 7. února 2018 12:03 )

Je to určitě zajímavé a dopadlo to dobře.Určitě dobrá cesta,ale ta bude ještě stát mnoho úsilí a především dolarů!Zatím je tato raketa ve stádiu zkušebního testování!Cesta k desítkám úspěšných startů je ještě daleká!Především je rozdíl mezi nákladní cargo raketou a raketou/nosičem,který veze lidi!To je nebe a dudy rozdíl!Pokud budou běžně létat bude to OK pro lidi,spíše tedy vojáky a C.I.A.Zatím dží rekord v nostnosti Ruská raketa Eněrgija,která překoná i americký Saturn.Je schopna s přídavnýma motorama vynést na oběžnou dráhu až 180 tun!!!Zatím jsou její další starty u ledu.Raketa se využije pouze v případě velkých projektů nebo stavbě základny na měsíci,jinak nemá cenu ji opět dávat do provozu.I Rusko ustoupilo od megalomanských projektů a dávalo/dává přednost jistotě spolehlivých raket řady R-7, Vostok,Voschod,Poljot,Sojuz,Proton,Angara a různých jejich modifikací s motory RD-180 (která nakupují hojně USA).Těchto startů se uskutečnilo celkem od dob Gagarina kolem 1500 startů do kosmu....možná daleko,daleko více.Takže jeden start nebo dva nového nosiče jsou pouze krůček ve vývoji.Je pravda,že pouze američené jsou schopny udělat obrovský reklamní hunbuk kolem startu a dokáží to zprofanovat,zpeněžit,zpopularizovat,udělat totální mega show z kraviny jako je vynést panáka s Tesla autem.Jsou schopni vygumavat takovou kravinou celou kosmickou minulost jiných projektů!Za pár let si lidé budou pamatovat pouze firmu SpaxeX a raketu heavy Falcon!v reklamě jsou dobří!To se musí uznat.Tohle ruský Ivan neumí a neumí prodat své úspěchy!Dnes po 27 letech propagandy už děti v našich školách neznají ani to,že třetí národ v kosmu bylo ČSSR/Československo s kosmonautem Vladimírem Remkem!!Neznají ani to,že naše země měla malé družice Magion atd.Je celkově dána zátka na tyto informace!To je škoda!Je taková doba bohužel!

kuniksicht ( 6. února 2018 22:59 )

ty ses ale vul.....NASA je financovana z penez danovych poplatniku....takze si tohle nemuze dovolit. muze delat jen to, na co dostane penize......

renataren ( 6. února 2018 22:33 )

šaškárna pro blbce! nepsali nedávno náhodou, že je vesmír za.sraný odpadem???

plebejec ( 6. února 2018 17:10 )

Ten snílek je k smíchu. Velký humbuk pro nic. Megaloman, fantasta. Nikdy nemuže konkurovat NASA, soukromníci se nemají sr.t do vážných věci. Odkud vubec bral peníze ten mlaďoch? Jsou to milionové a miliardové projekty. Jeho hračičky nikdy nedosáhnou na planéty.

Imro Duri ( 6. února 2018 15:42 )

Chcem sa opýtať či by pri spiatočnej ceste nemohla vyzdvihnúť Terku z Pákistánu? A nech nezabudne 9kg!

Zobrazit celou diskusi