Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Facebook může brzy vědět, kolik máte peněz. Jak to zjistí a dá se tomu zabránit?

Autor: Mii - 
12. února 2018
06:15

Sociální síť Facebook toho o každém svém uživateli ví hodně, o tom není pochyb. Chce jít ale ještě dál. Jedním z posledních údajů, které jí chybí ke kompletnímu obrazu člověka, je jeho příjem. Lidé se s ním veřejně nechlubí, ale střípky informací o tom, jak „si žijou“, za sebou nechávají. Facebook si myslí, že dokáže tyto střípky sestavit a určit, kolik mají lidé peněz.

Odhady bude dělat speciální algoritmus, který firma vymyslela už v roce 2016, ale teprve teď se k němu objevil patent. Vytváření informací o příjmu lidí má sloužit k lepšímu cílení služeb Facebooku, například reklam. Když bude inzerent zhruba vědět, v jaké socioekonomické situaci se člověk nachází, lépe mu nabídne reklamní sdělení.

Algoritmus má informace skládat z celé řady údajů. Jsou mezi nimi bydliště, věk, vzdělání nebo míra využívání internetu. Vše ovšem začíná u věku – každá věková skupina bude dotázána jinými otázkami. U lidí mezi 20 a 30 lety bude chtít Facebook vědět, kolik zařízení připojených k internetu vlastní. U lidí mezi 30 a 40 zda vlastní nemovitost.

Do toho se zakomponují informace o cestování člověka, jaká zařízení vlastní, kolika zařízeními se na Facebook připojuje nebo jaký je nejvyšší dosažený stupeň vzdělání. Z toho zhruba vyplyne, zda se člověk nachází například ve střední příjmové třídě, nebo nějaké jiné.

Sociální síť ví, že lidé informace o svém příjmu neradi sdílejí a že dotazovat se přímo nemá cenu. Systém si tak má udělat obrázek sám na základě osobních údajů. „Online systémy často nemají informace o příjmu uživatelů, protože je typicky nechtějí sdílet. Považují je za citlivé informace,“ píše Facebook v dokumentu. Zároveň dodává, že hodnoceny budou i akce lidí na síti, takže co komentují, čemu dávají „lajk“ a podobně.

Dokument také popisuje, proč by v marketingu podobný systém byl užitečný. „Díky predikci socioekonomické skupiny uživatelů Facebook dokáže pomoci inzerentům lépe cílit produkty,“ píše síť.

Podivných nápadů bylo víc

Není jisté, že společnost algoritmus skutečně spustí. Pravděpodobné to je, ovšem síť dlouhodobě čelí kritice, že soukromí uživatelů nabourává přespříliš. Podobný systém by myšlenku akorát podpořil. Je tu také otázka, zda je odhadování příjmu etické.

Patentů, které naprosto boří soukromí lidí, má navíc síť víc. Jeden například popisuje, jak by webkamery notebooků pořizovaly snímky lidí, aniž by to o tom věděli. Facebook tím chtěl zjistit, jak moc emočně uživatelé reagují na obsah na stránce. Jiný se zas týká pohybu lidí.

Jediná skutečná obrana je smazat profil

Pokud by ovšem k aplikaci algoritmu bohatství skutečně došlo, doporučení, jak se mu vyhnout, jsou stejná jako u většiny pouček o pohybu na internetu. Základem je u sdílení příspěvků přemýšlet a nezveřejňovat každý detail svého života. Lidé by neměli zveřejňovat svou adresu ani fotografie svého bydlení. Stejně tak žádné fotografie drahého majetku jako jsou vozidla.

Zároveň je zbytečné mít na mobilním zařízení neustále zapnuté polohové služby. Facebook díky nim ví, kde všude se nacházíte a jestli například hodně cestujete, v jakých restauracích jíte apod.

Je také třeba vzít na vědomí, že Facebook vlastní další služby, se kterými údaje sdílí. Patří mu například Instagram, WhatsApp nebo virtuální realita Oculus Rift. Nejbezpečnější je jednat s pocitem, že vše, co člověk zveřejní na těchto sítích, dost možná Facebook získá.

Zcela zamezit tomu, aby služby shromažďovaly osobní údaje, nicméně nelze. Každý, kdo se pohybuje na sociálních sítích, musí počítat s tím, že služby o něm něco ví. Ovlivnit lze jenom míra těchto informací. Je to daň za to, že tyto sítě jsou zdarma.

e.44 ( 12. února 2018 18:57 )

Sice se to, co používám, jmenuje jinak, ale i tenhle název je výstižný. A taky není od věci blokovat reklamy. Kde není odběr, tam je zbytečné vynakládat úsilí na sběr informací za účelem volby správně cílených reklam.

e.44 ( 12. února 2018 18:53 )

anisamri, jsi cvok a totální magor, motáš páté přes deváté a pleteš dohromady absolutní odlišnosti, jelikož ani jednomu z toho nerozumíš.

arne100 ( 12. února 2018 12:29 )

adresy FB zjistí policie jak mile ho stáhneš do FB.Jakýkoli počítač se dá zjistit pokud je zapnutý.

e.44 ( 12. února 2018 07:06 )

Ne každý má všechny fyzické přátele na dosah a díky FB s nimi může komunikovat kdykoli a jsou možnosti jak zabránit zjištění IP adresy, takže není zas takový problém být nedohledatelným a přitom využívat všech komunikačních, informačních, zájmových a prodejních/nákupních možností FB. Jen je potřeba u toho používat mozek.

e.44 ( 12. února 2018 06:57 )

Kdo není blbej, o tom FB nic krom počtu připojení nezjistí. Ačkoli furt žebraj o doplnění informací, nevědí o mě nic. Zato já využívám všechny možnosti FB, které potřebuji. No a kdo je blbej, tak dobře mu tak.

Zobrazit celou diskusi