Radnice pro letošek mírně upraví rozložení prodejních stolů, aby si nepřekážely s provozem kryté tržnice a vznikl otevřený a volně průchozí prostor. „Většina oblíbených zelinářů z loňska ale zůstává na svých místech,“ řekla místostarostka Jasna Flamíková (SZ).

Dole zelináři, nahoře kafe a zmrzlina

Koncepce trhu zůstane stejná. Ve spodní části zelného rynku budou mít místa zemědělci, ve střední a vrchní části další prodejci a odlišný sortiment. Mezi nimi třeba oblíbený Božský kopeček, Mada ice cream, Dobrokáva nebo farmářské produkty, jako jsou sýry a uzeniny. 

Nově přibude přehledné barevné označení prodejců. Zemědělec bude mít zelenou tabulku se jménem, obchodník oranžovou a ostatní prodejci žlutou.

Zelný trh je i v průběhu roku otevřen drobným pěstitelům a prodejcům, kteří chtějí prodávat své výpěstky podle možností jen pár dní v sezoně. „Jak tito malí, tak i začínající prodejci si mohou přijít vyzkoušet prodej i jen na pár dní a správa trhu jim poskytne maximální součinnost,“ nastínila Flamíková.

Na Zelňáku se prodává od 13. století

Tržiště v centru Brna, jehož původní název byl Horní trh, vzniklo v 13. století na tehdy ještě nezastavěném místě. Jeho součástí byly též Drůbeží trh, Hrnčířský trh a Vetešnický trh. V 15. století dostalo svůj dnešní název Zelný trh (německy Krautmarkt). Zelný trh byl ovšem i důležitým místem spravedlnosti – byl tu pranýř a klec pro zločince.

Fotogalerie
13 fotografií