Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odbory chtějí ještě letos zvýšení platů. O kolik a od kdy, to ještě řeknou

Autor: ČTK, ivm - 
5. února 2018
18:05

Odbory budou požadovat v tomto roce další zvyšování platů ve veřejném sektoru. O kolik a odkdy se tak stane, bude jasné až podle ekonomických ukazatelů v průběhu roku. Ministryně financí v demisi Alena Schillerová (za ANO) dnes jednala s představitelem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefem Středulou. Platy se ve veřejných službách zvedaly naposledy v listopadu minulého roku. Učitelům vzrostly mzdy o 15 procent, ostatním o deset procent. Lékaři a sestry dostali přidáno v lednu.

„Ujistili jsme, že budeme požadovat růst platů v letošním roce. Na požadavku se se svazy dohodneme podle vývoje ekonomiky. Nemáme zájem ze zvýšení platů dělat předvolební téma (před podzimními komunálními volbami), chceme proto začít vyjednávat brzy,“ uvedl Středula.

Platy učitelů i nepedagogických pracovníků porostou

Loni odbory začaly s tehdejší vládou Bohuslava Sobotky (ČSSD) o růstu platů jednat na konci dubna. Letos by k jednacímu stolu předáci chtěli s ministry zasednout ještě dřív, a to už na přelomu března a dubna. Své požadavky chtějí prosazovat do střednědobého rámce rozpočtu. Zahájení jednání bude záviset na vzniku nové vlády, dodal Středula.

Školské odbory požadují, aby v roce 2020 výdělek učitelů dosahoval 130 procent průměrné mzdy, která v Česku za tři roky bude. Svůj záměr podpořily peticí za kvalitní vzdělávání, kterou podepsalo 23 tisíc lidí.

Podle Středuly premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) odborářům odepsal. Slibuje kantorům v roce 2021 plat 46 tisíc korun a nepedagogickým pracovníkům 22 700 korun, upřesnil šéf ČMKOS. Dodal, že pokud se částka na takové přidání nepromítne do střednědobého rámce rozpočtu a do rozpočtů pro jednotlivé roky, nedá se slibům věřit.

Podle informačního systému o průměrném výdělku loni ve třetím čtvrtletí ve veřejném sektoru pracovalo 680 800 lidí. Průměrný plat dosahoval 30 837 korun, meziročně se zvýšil o 7,8 procenta. Polovina lidí vydělávala víc než 28 958 korun hrubého měsíčně.

1917 ( 13. února 2018 21:28 )

Žádný problém se zvýšením platů. Od r. 2002 stoupl počet státních úředníků, dle slov pana prezidenta, na dvojnásobek. Propusťte těch 80 tisíc darmožroutů, dát je na pracák za polovinu jejich platů a tím se ušetří polovina mzdových nákladů a ušetřené peníze se mohou použít na navýšení platů! Žádný problém a bez nákladů na státní rozpočet a tedy peníze daňových poplatníků!!!!!!

dzery ( 6. února 2018 11:29 )

Čím vic se bude přidávat zákonitě se bude zdražovat.

gabreta ( 5. února 2018 20:28 )

Středula je další blb z odborů, kterej se chce stát minimálně poslancem, stejně jako všichni jeho předchůdci z funkce! Všichni skončili jako poslanci, senátoři a nebo v Evrpoským parlamentu. Zmerdi rozežraní a navíc pro život dělníků zbyteční!!!

fandasever ( 5. února 2018 19:36 )

Ekonomika země která má dluh 1 800 miliard Kč nemá na žádné zvyšování platů, prostě platy zmrazit a hotovo

bb88 ( 5. února 2018 18:44 )

Učitelé teď dostali, tak zvyšovat jim platy 2x ročně je směšné a podivné.Prostě populismus tohoto nesympaťáka.

Zobrazit celou diskusi