Řadě žen se totiž nepodaří otěhotnět kvůli málo zralým vajíčkům. V Brně nyní začali lékaři vyšetřovat vajíčka polarizační mikroskopií ještě před tím, než je uměle oplodní a zavedou do dělohy.

„Pokud ještě nejsou zralá, nechají je lékaři v klidu na misce i několik hodin zrát,“ vysvětluje vědecká poradkyně kliniky Reprofit Zuzana Holubcová (36), která nedávno jako první na světě odhalila, co probíhá v lidském vajíčku před oplodněním.

Metoda je v Česku unikátní. Lze ji označit za záchranářskou pro ženy, u kterých se nedaří umělé oplodnění kvůli malému počtu zralých vajíček.

Novou metodu ověřoval tým Zuzany Holubcové dva roky u 200 pacientek. „Metoda již pomohla k narození osmi dětí a další těhotenství stále běží. Použití polarizační mikroskopie nám umožňuje optimálně načasovat oplození. Je to šance i pro ženy, které by jinak nemohly otěhotnět,“ uvedla Holubcová.

Její tým například odebral ženě 17 vajíček, a ta se při bližším prozkoumání ukázala jako nedostatečně zralá. Tím, že lékaři počkali s umělým oplodněním několik hodin, 12 z nich dozrálo a žena má nyní zdravého chlapečka.

Většinou platí, že vajíčko dozraje do 36 hodin po injekci hormonu, který dozrání vajíčka spouští. Lékaři pak vajíčko odeberou, oplodní odebranými spermiemi a vzniklá embrya vloží znovu do těla ženy.

VIDEO: Exministr zdravotnictví Ludvík vysvětluje, proč neprošlo umělé oplodnění pro singles.

Neplodnost se často může objevit i u žen, které již děti mají.

Fotogalerie
5 fotografií