„Nemocnost stoupla ve všech věkových kategoriích, nejvyšší byla ve věkové skupině nad 60 let, kde se projevil předchozí vzestup nemocnosti u dětí, které jsou nejčastějším zdrojem infekce v rodině," uvedli hygienici.

Od začátku chřipkové sezony hygienici zaznamenali v Praze 12 případů závažného průběhu chřipky, kdy pacient skončil v nemocnici na jednotce intenzivní péče. Minulý týden bylo evidováno také první úmrtí. „Lze předpokládat, že počet nemocných se ještě minimálně tři až čtyři týdny bude nadále zvyšovat," uvádí dále hygienici.

O epidemii se hovoří, když se počet pacientů pohybuje mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100 000 lidí. Této hranice dosáhla minulý pátek už většina krajů. Nemocných ale může být ještě víc, do statistik se dostanou jen případy, kdy lidé dorazí k lékaři a ten podává pravidelná hlášení hygienikům.

Myjte si ruce!

Hygienici doporučují lidem, aby se vyhýbali místům s větším množstvím lidí a dodržovali základní pravidla, jako je kýchání do kapesníku nebo mytí rukou po jízdě hromadnou dopravou. Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia.

Některé nemocnice v souvislosti s chřipkovou epidemií omezily návštěvy. V Praze je od začátku února zakázaný vstup na pneumologickou kliniku nemocnice v Motole.

Loni přišla epidemie chřipky dříve, nejvíce nemocných bylo od začátku roku do poloviny února. V souvislosti s chřipkou skončilo více než 300 lidí v nemocnici a 108 jich zemřelo. V naprosté většině šlo o pacienty, kteří měli chronické onemocnění, nejčastěji kardiovaskulárního aparátu. Mezi nimi bylo nejvíc starších 60 let.

Dagmar Honsová o chřipkové epidemii:

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou - Jaké počasí nahravá chřipkové epidemii Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený