Hrušínský na sociální síť přidal fotky, na nichž je možné porovnat jeho podobu s oběma rodiči. Těm se ostatně také vyzpovídal v dlouhém a tklivém dopise. „Moji milovaní. Mami a tati, dostal jsem tyhle dvě hezké fotky, a teď tady na vás myslím. Chybíte mi. Vím, že se na nás odkudsi díváte a držíte nám palce. Budeme to teď nějaký čas potřebovat,“ napsal v úvodu principál Divadla Na Jezerce.

Právě scéna, kterou provozuje, mu zřejmě přidělává vrásky na čele. „Že už přes 15 let provozuji divadlo, jsem vám psal a vím, že nás sledujete. Měli byste radost, že máme pořád vyprodáno a lidem se líbí. Jen nevím, jak dlouho ustojím narůstající tlak, protože jak se mění politické klima, soukromníci to mají těžší a podmínky jsou čím dál tím horší, což začínám pociťovat,“ postěžoval si Jan, který si v roce 1969 zahrál se slavným tátou v televizním filmu Evalda Schorma Lítost, který byl nakonec zakázán!

„Film byl dokončen v roce 1970 a hned byl komunistickými idioty zakázán a 20 let ho nikdo nesměl vidět. Dobrý začátek kariéry, ne? V patnácti letech rovnou do trezoru,“ vzteká se ještě dnes herec, jehož vzpomínky na minulý režim ještě stále nevybledly.

Politiku ale zmiňuje i v dalším úryvku dopisu. „Táto, představ si, že u nás už zase komunisti zvedají hlavy! Podobní týpci, co Tě trápili a tolik let pronásledovali. A Rusáci už tady zase větří šanci. Po všem, co nám provedli! Nevěřili byste, kdo jim k tomu pomáhá. To je na tom asi nejhorší. Lidi! Nepoučitelní a hamižní. Je to tak ubohý, že se tomu ani nemůžeš smát. Tak třeba jeden japonský extremista obchoduje se strachem z imigrantů, předstírá, že je český vlastenec, a lidi mu to baští tak, že si ho opakovaně volí do parlamentu. Představ si, že bys v takové sněmovně byl taky. No, to bys tedy koukal!“

VIDEO:  Dojatý Jan Hrušínský: O vzácném setkání s tátou!

Video
Video se připravuje ...

Dojatý Jan Hrušínský: Vzal jsem si kravatu, protože setkání s tátou považuji za vzácné Adriana Krátká

Dokonce má prý strach se svobodně vyjadřovat. „Myslím, že i moje politické názory, které jsi mi vštípil a na které jsem hrdý, už zase přestávají být bezpečné. Můžu je sice ještě svobodně říkat, ale začíná to být riskantní. Jenže od Tebe vím, že názory se nemají měnit jako košile. A už vůbec kvůli strachu. Takže se o mě nebojte a o divadlo taky ne. Dokud půjde, tak se jen tak nedáme. Hele, na Hradě prý budou měnit vlajku. Zmizí pravda a místo ní přijde strach. Uvidíme, co nakonec opravdu zvítězí.“ Naděje mu prý ale nechybí. „Pravda. Jako vždycky. Jen to trvá zbytečně dlouho.“

Jan ale nezapomněl ani na dobré zprávy. „Jo! Máme už tři vnoučata! Nikola a Kristýna z vás udělali trojnásobného pradědečka a prababičku. Měli byste z Karličky, Vojtíka a Vikyho radost a milovali byste je stejně, jako je milujeme my,“ rozněžnil se. „Mám vás rád a stýská se mi po vás. Brzy dám zase vědět, jak to tady vedeme. Honza,“ dodal ve vzkazu do nebe Hrušínský, kterému rodiče zřejmě moc chybí.

Fotogalerie
47 fotografií