Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Poškodil úředník stát? Ať platí.“ SPD chce zvýšit odpovědnost, vymáhání odškodného prý drhne

Autor: base, ČTK - 
4. února 2018
11:40

Posílit odpovědnost zástupců státu za svěřený majetek je účelem předlohy, kterou navrhli poslanci hnutí SPD Tomia Okamury. Majetek by museli podle novely o majetku České republiky spravovat s péčí řádného hospodáře.

Obdobnou snahu zamítla Sněmovna v minulém volebním období už v úvodním kole. Zavedení pojmu péče řádného hospodáře do zákona prosazoval Úsvit, když jej vedl ještě Okamura. Tehdejší vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL označila návrh za nadbytečný a duplicitní.

Předkladatelé nyní stejně jako v minulosti sami uvádějí, že povinnost ohledně nakládaní s majetkem už zákony řeší. Podle nich ale „málo viditelným a z mnoha ohledů nejednoznačným způsobem, který dává mnoho prostoru ke spekulacím a zejména reálné neefektivitě při vymáhání náhrady škody při nehospodárném nakládání se svěřeným majetkem nebo finančními prostředky státu“.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci.

VIDEO: Koalice ANO, SPD a KSČM oddálí rozhodnutí o vydání Babiše:

 

noacojezase ( 4. února 2018 20:02 )

Zaměstnanec odpovídá zaměstnavateli za škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. Náhrada škody se pak řídí následujícími pravidly: • u škody způsobené z nedbalosti hradí zaměstnanec škodu max. do výše 4,5 násobku průměrného měsíčního výdělku, kterého dosahoval předtím, než škodu způsobil, • u škody způsobené v opilosti nebo pod vlivem zneužitých návykových látek hradí zaměstnanec škodu v plné výši, • v případě schodku u svěřených hodnot nebo v případě ztráty svěřených věcí odpovídá zaměstnanec v plné výši, • u škody způsobené úmyslně hradí zaměstnanec škodu v plné výši a zaměstnavatel po něm může požadovat nadto i ušlý zisk. Tak proč ne státní zaměstnanec?

avina ( 4. února 2018 13:32 )

Dobrý názor, požadavek na úředníky.Vymáhat následky chyb....

brkonos500 ( 4. února 2018 13:06 )

Okňomůro všichni tu na tebe dlabou, vyčůránku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa