Vše začalo loni v květnu. Policie tehdy ze Slavností svobody odvolala starostu městské části Plzeň 4 Michala Chalupného k nevybuchlé bombě na nádraží v Plzni. Ten oblečený v anglickém battledressu se pak aktivně po boku pyrotechniků a hasičů zapojil do její likvidace. Při tom ho napadlo, postavit památník obětem tohoto náletu. „Chtěl jsem od policie získat tuto konkrétní bombu a umístit ji na památníku. Jenže to se nepodařilo, protože tahle puma je dost vzácná,“ vzpomíná Chalupný.

Bomba leží na radnici

Bomba totiž měla jinou konstrukci i způsob zapalování. „Pyrotechnici si ji proto nechali pro svůj výcvik a nám věnovali téměř tu samou bombu, ale s běžným zapalováním. I tak jsme ale prvním městem v ČR, které dostalo od policie takový nález,“ řekl Chalupný. Pětisetlibrová puma teď dočasně leží na chodbě radnice v Doubravce. Čeká, až si ji převezme konzervátor. „Ten pumu očistí a ošetří ji tak, aby dál nerezavěla. Pak ji osadíme na památník. Chceme ho odhalit v dubnu na výročí toho ničivého náletu,“ dodal Chalupný.

Nejničivější nálet na Plzeň

Podnikli v noci z 16. na 17. dubna 1945 Angličané. 238 bombardérů svrhlo na nádraží a obytné čtvrti v Doubravce 891 t trhavých a 4 t zápalných bomb. Zahynulo 500 německých vojáků a 124 Plzeňanů, mužů, žen a dětí obývající dělnickou čtvrť Cikánka. Za 8 dní, 25. dubna pak 307 amerických letadel zničilo Škodovku. Při náletu zemřelo 60 lidí.

Masakr na místě památníku

Nový památník i současný pomníček stojí na místě, kam při náletu dopadla jedna z pětisetlibrových bomb. Její výbuch tehdy způsobil strašlivý masakr. Nikdo přesně neví, kolik lidí puma zabila. Prameny hovoří o tom, že obětí bylo nejméně sedmdesát, nejvíce dvě stovky. Přesný počet se tehdy nedal zjistit.

Jaká bude podoba památníku?

Původně se myslelo, že z pylonů dovezených z Francie na památník Díky Ameriko, se kus žuly odřízne a využije se u našeho památníku obětem bombardování. „Jenže to nešlo. Základem tak bude kámen vysoký asi 1,5 metru. Na ten se dá bomba, kterou jsme dostali od policie. Památník bude stát pár metrů od současného pomníčku,“ řekl Chalupný

Fotogalerie
23 fotografií