Hladina vody v kanálech klesá poslední týden. Na vině je kombinace několika faktorů: Chladného počasí, vysokého tlaku a malých srážek – nepršelo tu už 3 týdny – v kombinaci s nedávným superúplňkem, který značeně ovlivňuje odliv.

To vše zapříčinilo, že na mnoha místech se hladina dostala až 70 cm pod sezonní průměr. Gondoly, jimiž se ročně sveze většina z asi 15 milionů turistů, kteří do romantického města na laguně zavítají, tak zůstaly uvízlé v bahně.

Je to trochu paradox, z dlouhodobého hlediska totiž mají Benátky opačný problém. Každý rok město stihne až pěti povodní a navíc se pomalu, ale nezadržitelně potápějí. Důvodem je nejen stoupající hladina světových oceánů, ale i tektonické desky. Ta Jadranská, na níž Benátky leží, se totiž tlačí pod pohoří Apeniny, což způsobuje pohyby v zemském podloží.

Tempo poklesu města se zrychluje, nyní jsou to asi 2 mm ročně. Odhaduje se, že v průběhu minulého století poklesly vůči okolní mořské hladině o 23 cm a do roku 2032 by to mohlo být o dalších 8 cm.

Fotogalerie
27 fotografií