Zástupci Kliniky nyní obdrželi rozhodnutí Nejvyššího soudu. „Rozhodl o odkladu výkonu soudního nařízení na exekuci do té doby, než Nejvyšší soud rozhodne ve věci sporu mezi námi a SŽDC,“ řekl ČTK Arnošt Novák z kolektivu Kliniky. „Do rozhodnutí soudu, které může trvat několik měsíců, by tak exekutor nebo policie kliniku neměla vyklízet,“ dodal Novák.

Aktivisté měli Kliniku opustit už na podzim

Loni v lednu soud rozhodl, že aktivisté musí budovu patřící nyní SŽDC vyklidit a uvolnit. Rozhodnutí potvrdil v září odvolací pražský městský soud a aktivisté měli budovu opustit do poloviny října. Ti ji tehdy opustit odmítli. Informace o dovolání k Nejvyššímu soudu potvrdila také tisková mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který měl dům ve správě, s aktivisty podepsal smlouvu o výpůjčce. Nyní společně se SŽDC, které budova patří, vedou s autonomním centrem spory o nezákonné obohacení i o bránění ve využitelnosti prostor.

Spor o neoprávněné využití prostor i obohacování

V listopadu Obvodní soud pro Prahu 3 nepravomocně rozhodl o tom, že zástupkyně Kliniky Tereza Virtová nemusí ÚZSVM platit 360 tisíc korun, které stát po aktivistech vymáhá. Úřad se proti rozhodnutí odvolal. Kvůli neoprávněnému obohacení chce po Klinice peníze i SŽDC, která kvůli aktivistům nemůže budovu smysluplně využívat.

Částka, kterou požaduje správa, se každým dnem navyšuje. Podle Nováka se nyní částka pohybuje okolo 1,5 milionu korun. Další termíny stání u obou soudů zatím nebyly určené. Nejvyšší soud rozhoduje o tom, jestli měla být smlouva o výpůjčce objektu prodloužena či nikoli.

Dlouholetá kauza nemá konce

Podle aktivistů byl dům prázdný od roku 2009 a využívali jej bezdomovci. V roce 2014 budovu aktivisté obsadili a pořádají tam přednášky, koncerty, dílny nebo jazykové kurzy. ÚZSVM s obsazením domu aktivisty nesouhlasil. Po několikerém vyklizení policií aktivisté s úřadem podepsali smlouvu o výpůjčce, která ale skončila v březnu 2016. Aktivisté smlouvu nedodrželi a v budově zůstávají doposud.