Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Děti mohou mít tři biologické rodiče, povolil britský úřad lékařům

Autor: CTK, jmik - 
2. února 2018
18:20

Britský úřad pro lidskou fertilizaci a embryologii (HFEA) vydal lékařům z nemocnice v severoanglickém Newcastlu povolení, aby počali děti s genetickou informací tří dárců. Informoval o tom v pátek list The Guardian. Spojené království předloni jako první země na světě schválilo zákon, který legalizuje proceduru, na jejímž konci by se mělo narodit dítě se třemi biologickými rodiči.

V Británii se jedná o první povolení této procedury, která má za cíl předejít přenosu některých genetických onemocnění z matky na dítě. V minulých dvou letech se ale už narodily přinejmenším dvě děti se třemi rodiči, a to v Mexiku a na Ukrajině, kde zákony s touto metodou nepočítají, a musí se k ní tak vyslovovat speciální komise.

Metoda proti přenosu smrtelné genetické nemoci

Jádrem postupu je nahrazení matčiných mitochondrií, což jsou v podstatě takové malé elektrárny, které se v buňce podílejí na produkci energie pro průběh dalších reakcí, mitochondriemi dárkyně. Každá mitochondrie přitom nese vlastní DNA, takže narozené dítě má ve výsledku nejen matčinu a otcovu DNA, ale také DNA získanou od dárkyně.

Lékaři z nemocnice v severní Anglii dostali povolení použít proceduru, aby zabránili přenosu smrtelné genetické nemoci dvou žen na jejich děti. Obě podle listu The Guardian trpí syndromem MERRF, tedy myoklonickou epilepsií s rozeklanými červenými svalovými vlákny.

Licenci k provádění experimentální terapie univerzita v Newcastlu dostala už loni, každé její použití u konkrétní pacientky ale na základě britského zákona vyžaduje speciální povolení úřadu HFEA.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi