Do Irska ji komunisté poslali spolu s Pavlem Trnavským, se kterým tam vyhráli dvě ceny. Když se chtěli vrátit domů do Česka, tvrdě narazili. „Bylo mi divný, že s námi nejede třeba textař anebo někdo z Pragokoncertu, nebo že nám s Pavlem Trnavským nedali peníze a nezaplatili nám letenky, ale nic mi nedošlo. Vezla jsem si jen kostým od maminky, to bylo všechno. Chtěli jsme jen vítězně obstát,“ svěřila se Kratochvílová v týdeníku Téma s tím, že až od známých se dozvěděli, že v rádiu Svobodná Evropa vyhlásili, že emigrovali.

„Šli jsme se zeptat na anglické úřady a tam nám řekli, že máme doma problémy, a ihned nám dali povolení k pobytu. Byli jsme v šoku. Já zůstala jak Alenka v říši divů dobré tři roky. Pořád jsem věřila, že se to srovná, že je to celé nedorozumění,“ přiznala.

Veškeré pokusy o návrat byly marné. „Vyhlásili, že jsme vyjeli na státní pas, což ani jinak nešlo, protože to byla reprezentace Československa na zahraničním festivalu, a doma nám najednou prý hrozilo vězení. Maminka mě varovala před návštěvou, prý s ní mluvili policajti a řekli jasně, co mě čeká. Nechápala. A ani já,“ dodala zpěvačka s tím, že se jí dodnes nikdo neomluvil, natož aby jí něco vysvětlil. Nezbývalo jí nic jiného, než v Británii skutečně zůstat. Postupně se začala vracet až v roce 2003.

VIDEO: UFO Kratochvílová opět v Praze: Obličej neukážu!

Video
Video se připravuje ...

UFO Kratochvílová opět v Praze: Obličej neukážu! Jan Jedlička, David Turek

Fotogalerie
38 fotografií