Od listopadu do konce ledna jsme pročistili dalších 21 hektarů. Na každém jsme v průměru našli 55 kusů munice. Mnohé granáty byly funkční a museli jsme je zneškodnit,“ upozornil Jiří Chládek st., vedoucí pyrotechnik ze společnosti Borgata, která les nyní čistí.

„Problémem je, že zde není jedno epicentrum, ale hned několik. V praxi to vypadá tak, že sotva se od jednoho ohniska vzdálíme, hned se přiblížíme zase k jinému,“ upřesnil Chládek.

Pyrotechnici si pochvalují počasí, které tuto zimu panuje. „Pořád jde s rýčem zabořit do země. Půda není rozbahněná, ani přemrzlá. Nemuseli jsme proto práci nijak přerušovat,“ upřesnil vedoucí pyrotechnik s tím, že les prohledává tříčlenný tým, v němž každý má více než desetileté zkušenosti.

Munice podle Chládka pochází většinou z období 2. světové války. „Pyrotechnici ale našli i munici z 50. let minulého století. Jednalo se o výzbroj pohraniční stráže a nefunkční protipěchotní miny,“ upřesnila mluvčí Lesů ČR, které Boří les vlastní, Eva Jouklová.

V Bořím lese pyrotechnici prošli už cca 350 ha. Našli přitom přes 25 tisíc kusů munice. Zbývá jim pročistit ještě 400 ha. Dalších 13 min našli houbaři. Miny zabily v lese 5 lidí. Zatím poslední obětí byl 14letý chlapec, který v lese zahynul v roce 1990.

Nebezpečnou munici nacházejí pyrotechnici poměrně často. Je až překvapivé, že i téměř 73 let od skončení 2. světové války pochází častokrát právě z tohoto období.